Објављено дана

Hronična i akutna dijareja – Kako zaustaviti dijareju hranom i lekovima?

dijareja i kako lečiti dijareju
Podeli kvalitetne informacije sa drugima:

Dijareja (proliv)

Zašto nastaje dijareja? Akutni i hronični proliv. Koje namirnice ne treba koristiti? Na koji način i kako zaustaviti dijareju?

 

Svi smo u nekom trenutku života imali problema sa dijarejom, kako u detinjstvu, tako i u odraslom dobu. Uobičajeni simptomi po kojima je dijareja poznata uključuju česte, vodene stolice, abdominalne grčeve i nadimanje.

Dijareja je često način na koji se telo suočava  sa poremećajima u vašem gastrointestinalnom sistemu. Akutna dijareja traje kraće od 2 nedelje i može se desiti zbog mnogobrojnih, različitih razloga kao što su:

 • virusna infekcija
 • bakterijska infekcija
 • Trovanje hranom
 • nedavna upotreba antibiotika
 • voda kontaminirana infektivnim agensom

Infektivna dijareja predstavlja veoma čestu pojavu kod male dece i neretko je uzrokovana virusom. Putnička dijareja može doći ako putujete u nerazvijene oblasti sa kontaminiranom vodom. Bakterije iz neadekvatno uskladištene ili kuvane hrane su tipični uzroci trovanja hranom.

Pročitajte neke od najefikasnijih načina za tretiranje akutne dijareje.

Što se tiče regulisanja dovoljnog unosa tečnosti u organizam potrebno je da često u toku dana pijete vodu (ili sportsko piće sa elektrolitima), malim gutljajima i uz niski, ali odmeren unos slanog keksa.

Pokušajte povećati unos tečnosti na najmanje 1 litar na sat u trajanju od 1 do 2 sata, ili duže ako dijareja nastavlja da se javlja u velikim količinama.

Aktivni ugalj često pomaže kod akutnih dijareja koje su izazvane pokvarenom hranom, bezazleno je sredstvo. Aktivni ugalj ima sposobnost apsorpcije štetnim materija iz creva i izbacuje ih napolje. Slično svojstvo imaju i glina i zeolit, te se i oni mogu koristiti kod dijareja kao pomoćno lekovito sredstvo za smirenje proliva.

Od prirodnih materija tu je Psilijum – indijska bokvica u vidu ljuspica, koja se doduše koristi za regulisanje stolice, ali ima jako svojstvo upijanja sadržaja iz creva, po pokupi sa sobom loše bakterije i materije. Psilijum daje dobre rezultate kod nervoznih creva baš iz tih razloga.

Od lekovitih biljaka koriste se one biljke koje jako stežu, uglavnom taninske droge – Steža na primer, te čaj od listova jagode, maline, kupine ili borvnice, ali može poslužiti i dren – pekmez od drenjina ili od borovnica. Stim da kod džemova nisu baš preporučljivi džemovi sa puno šećera, najbolja je prirodna kaša od tog voća bez dodatog šećera.

Napomena: Ako imate bolest bubrega, srca ili jetre i morate ograničiti unos tečnosti i trebalo bi da se posavetujete sa vašim lekarom pre nego što povećate količinu tečnosti koje pijete.

Alkohol, mleko, kiselu vodu i ostala gazirana ili kofeinska pića ne bi trebalo da  koristite za hidrataciju, jer mogu pogoršati vaše simptome.

Počnite da jedete blagu hranu sledećeg dana ili ranije, zavisno od toga kako se osećate.
Izbegavajte začinjenu hranu, voće, alkohol i kofein do 48 sati nakon što svi simptomi nestanu.

Izbegavajte žvake koje sadrže sorbitol.

Izbegavajte mleko 3 dana nakon nestanka simptoma. Možete jesti sir ili piti jogurt sa probiotikom.

Pržena i masna hrana se obično ne tolerišu kod ljudi koji imaju dijareju. Trebalo bi takođe razmisliti o ograničavanju hrane sa visokim sadržajem vlakana kao što je voće i povrće koje može povećati nadimanje. Hrana koja se izbegava kod dijareje uključuje:

 • pasulj
 • bobice
 • brokoli
 • kupus
 • karfiol
 • leblebije
 • kukuruz
 • sladoled
 • zeleno lisnato povrće
 • mleko
 • grašak
 • papriku
 • šljive

Poželjno je i korišćenje probiotika – mada se treba znati koji probiotici su dobri za vas. Dobre bakterije koje žive u vašem crevnom traktu su neophodne za normalno funkcionisanje vašeg gastrointestinalnog sistema. Oni igraju važnu ulogu u zaštiti vašeg creva od infekcije.

Kada se vaš sistem zameni antibiotikom ili je preplavljen nezdravim bakterijama ili virusima, možete dobiti dijareju. Probiotici mogu pomoći kod dijareje uspostavljanjem ravnoteže bakterija u vašem stomaku.

Uz nadzor lekara, nekoliko lekova koji se kupuju bez recepta mogu pomoći u slučaju akutne dijareje ako simptomi nisu ozbiljni.  Često korišćeni lekovi su bizmut subalicilat  i loperamid. Iako ovi lekovi mogu ukloniti  simptome dijareje, oni ne tretiraju osnovni uzrok. Jedna od opcija su takođe učvršćujuće smeše kao što je psilijum koji apsorbuje vodu. Ovo pomaže u povećanju volumena stolice i olakšanju njenog pravilnog formiranja.

BioColon kapi za nervozna creva i Šta je Iritabilni kolon

Ako je u pitanju hronična dijareja, ne bi trebalo da koristite ove lekove bez saglasnosti vašeg lekara. Hronična dijareja je dijareja koja traje više od 14 dana i često ima različite uzroke – kolitis, radijacioni kolitis, ulcerozni kolitis, nervozna creva, propustljiva creva, poremećaj mikrobioma, celijakija – alergija na gluten. Tu su u pitanju sistemski poremećaji koji su uporni i teško se smiruju. BioColon kapi su se dobro pokazale kod nekih od tih stanja jer smiruju učestale stolice ali je potrebno i napraviti promene u ishrani.

Trebalo bi da budete posebno oprezni ako vaše dete ima dijareju. Dehidracija koja je rezultat dijareje može biti opasna i kod dece se javlja znatno brže. Teška dehidracija može biti i opasna po život. Lekovi bez recepta se ne preporučuju za lečenje kod dece, tako da je važno razgovarati sa lekarom.

 

Milan Popović

Podeli kvalitetne informacije sa drugima: