Објављено дана Оставите коментар

Kako napraviti tinkturu i biljne kapi kod kuće za kućnu apoteku

Podeli kvalitetne informacije sa drugima:

Kako napraviti tinkturu i biljne kapi kod kuće za kućnu apoteku

Saveti i uputstvo kako napraviti tinkturu i biljne kapi od lekovitog bilja za vašu kućnu apoteku. Alkohol i lekovito bilje.

Kako napraviti tinkturu i biljne kapi kod kuće za kućnu apotekuČesto nam se postavlja pitanje kako napraviti tinkturu i biljne kapi koje će biti kvalitetne i delotvorne. Posebno se ljudi interesuju da tinkture prave kod kuće. Odgovor na pitanje je složen, jer lako je napraviti tinkturu, ali kvalitet tinktura veoma varira. Zbog toga su farmaceuti i zvanična farmakopeja doneli standarde za izradu tinktura, koliko koja tinktura mora da ima u sebi standardizovanih aktivnih materija jedne lekovite biljke. Svaka lekovita biljka ima jedan do nekoliko hemijskih spojeva i aktivnih materija koje se mere u tinkturi i industrijska tinktura nije gotova dok se taj nivo i koncentracija aktivne materije ne postigne.

Kod domaće tinkture koja se pravi u kućnim uslovima to se ne može ispuniti. Svaka domaća tinktura je jedinstvena, odnosno njen sastav nikada nije isti, negde ima viša a negde manje ciljanih aktivnih materija. Stoga kada se pravi domaća tinktura od lekovitog bilja u kući, treba voditi računa o kvalitetu biljke koja se koristi za rastvor, jačini alkohola i na kraju voditi računa o vremenu ekstrakcije.

Saveti kako napraviti tinkturu i biljne kapi kod kuće

Domaća tinktura ima dug vek trajanja, mada vremenom dolazi do razgradnje hemijskih spojeva i neka lekovita svojstva tinkture se gube. Domaća tinktura iako nema standardizovan nivo aktivnih materija može biti i jača i daleko bolja od industrijske, pa ako je dobro spremljena najčešće i jeste mnogo bolja od industrijske tinkture. To je stoga što se industrijske tinkture zbog brzog pravljenja prave uz pomoć dodatnog razaranja biljke – mlevenje, ubrzano zagrevanje, ultrazvuk. Zatim industrijske tinkture fosiliziraju i oksidiraju brzo, nemaju u sebi optimalan balans lekovitih materija kao u biljci i domaćoj tinkturi, nemaju život u sebi kao domaća tinktura. Mi stoga u našim proizvodima koristimo samo domaće tinkture od kombinacije svežeg i pažljivo sušenog lekovitog bilja.

Na pitanje kako napraviti tinkturu koja je kvalitetna i deluje, odgovor čine tri bitne stvari:

1. Lekovita biljka

Svaka lekovita biljka ima vreme kada je ispunjena sa najviše lekovitih materija u sebi i kada je treba brati. Cvetovi se beru tik kada procvetaju, listovi kada su u punoj snazi, dok se rizomi i korenje skupljaju s jeseni ili tokom leta, zavisno od kretanje aktivne materije u biljci. Za svaku lekovitu biljku iz literature trebe videti kada je najlekovitija.

Takodje, obratiti pažnju koji deo biljke je lekovit. Najčešće stabljike nemaju mnogo lekovitog sastojka u sebi, pa ako teglu ispunite stabljikama a ne listovima ili cvetovima, sva je prilika da ćete dobiti lošu tinkturu. S druge strane, na primer, stabljika Rosopasa je s druge strane puna lekovitog narandžastog soka, pa se ona mora obavezno uključiti u rastvor.

Biljke koje skupljate za tinkturu berete kada je suvo vreme, sunčano, negde do podneva i sat dva kasnije, jer je tada koncetracija aktivnih materija najviša u biljci. Lekovita biljka mora biti zdrava, čista od parazita, bubica, prljavštine i nikako je ne berete je pored puteva, u naseljima, pored industrije, pored njiva i voćnjaka koji se prskaju, već u ekološki čistim i nezagadjenim predelima, jer biljke u sebi mogu imati teške metale koji su posledica zagadjenja ili pesticide usled prskanja njiva i voćnjaka.

2. Alkohol ili rakija

Najbolji rastvarač za biljke u tinkturi je onaj koji je najzdraviji – kvalitetna rakija. Rakija dobrog kvaliteta, votka, uvek su bolji izbor za tinkturu od alkohola ali je alkohol neutralnijeg mirisa, pa ljudi više vole tinkture sa alkoholom nego od šljivovice ili komovice. Votka je možda najbolje rešenje za tinkturu ako možete da nadjete domaću votku.

Za tinkturu se koristi alkohol jačine 45% ili nešto jači ako se u alkoholu ekstrahuju sveže biljke ili korenje, rizom, kora, plodovi. Alkohol ne bi trebalo ni u kom smislu da bude jači od 55 do 60%, jer jak alkohol rastura fine molekularne spojeve lekovitih materija.

Obavezno je za ekstrakciju biljke koristiti alkohol za ljudsku upotrebu a ne tehnički alkohol. Žitni alkohol je, na primer, naš izbor.

3. Pravljenje same tinkture

Tinktura se pravi tako što se lekovita biljka prelije alkoholom ili rakijom i ostavi da odstoji neko vreme, uz povremeno mućkanje. Sam proces pripreme tinktura je lak, ali nije tako lako dobiti dobar kvalitet rastvora.

Prvo, svaka je lekovita biljka priča za sebe. Morate znati šta hoćete da izvučete iz biljke i za koju namenu. Jedna lekovita biljka može imati nekoliko vrsta tinktura po dejstvu. Sve one kao biljne kapi deluju slično, ali neke će bolje delovati na jedan organ a neke druge na neki drugi organ. Mi na primer imamo dve različite tinkture Lavande, jedna koja deluje na psihu i druga koju koristimo za dejstvo na stomak. U prvom slučaju biljka se ekstrahuje sedam dana, u drugom slučaju 21 dan. U prvom slučaju Lavanda nam je dala fine sastojke i spojeve etarskog ulja koji deluju na psihu, dok u tinkturi koja se duže ekstrahuje dobijamo gorke materije korisne za neke stomačne tegobe.

Cvetove i eterične biljke berete kada su biljke najmirisnije. Samo ih pažljivo iseckate pro vrhu, stavite u sud, malo tek sabijete i ispunite teglu koju prelijete. Tinktura stoji 7 do 10 dana uz stalno mućkanje. Sa njom treba pažljivo postupati ako hoćete da sačuvate svojstvo eteričnog ulja koje daje kvalitet rastvoru, tako da nikada ne koristite jak alkohol i ne držite dugo tinkturu u tegli.

Korovske lekovite biljke sa listovima i stabljikama, mogu i da se malo izmrve, ako su sveže, i stoje 10-14 dana u tegli da bi se dobila dobra tinktura. Koristi se alkohol jačine od 45 do 50%. Uporedite boju tinkture od sveže i od sušene koprive, videćete da je boja dramatično drugačija a samim tim i dejstvo.

Kora, rizom, korenje, plod lekovite biljke, mogu da se iseckaju i blendiraju, da se izmrve u avanu, preliju alkoholom i stoje 14 do 30 dana, a nekada i duže u alkoholu. Koristi se jači alkohol, posebno ako su sveže biljke u pitanju a ne osušene.

Tinktura se ne drži u metalnim ili prohromskim sudovima, iako to industrija radi. Domaća tinktura se ehstrahuje i čuva u staklenim ili keramičkim sudovima, jer neme lekovite biljke imaju korozivno dejstvo, neke reaguju sa metalima i slično.

Nakon potrebnog vremena stajanja, domaća tinktura se procedi kroz gazu i filter papir, preostalo bilje se ispresuje i procedi, nalije se u tamne flaše, zatvori flaša i drži na tamnom i hladnom mestu. Preterano hladno, toplo i svetlost smanjuje kvalitet i vrednost tinkture. Zato se za tinkture koriste tamne staklene flaše u kojima stoje.

Podeli kvalitetne informacije sa drugima:
Оставите одговор