Објављено дана

Korona virus i čula mirisa i ukusa – zašto dolazi do gubitka mirisa i ukusa?

Korona virus i čula mirisa i ukusa - zašto dolazi do gubitka mirisa i ukusa?
Podeli kvalitetne informacije sa drugima:

GUBITAK ČULA MIRISA I UKUSA

Razlika između gubitka čula pri prehladi i virusu. Korona virus i čula mirisa i ukusa – da li se vraćaju i kad?

Korona virus i čula

Korona virus i čula mirisa i ukusa - zašto dolazi do gubitka mirisa i ukusa?

Evropski stručnjaci koji su proučavali iskustva pacijenata ističu da je gubitak čula mirisa i ukusa jedan od simptoma korona virusa. Ovo se dešava jer virus napada nervne ćelije koje su direktno povezane sa osećajem za miris i ukus.

Dr Galina Joković, specijalista ORL, koja je u kovid sistemu kaže da korona ulazi kroz nos i lepi se na mirisni deo sluznice. „Nerv nije napadnut, ali je oštećena mirisna sluznica“, objasnila je Jokovićeva. Virus naseli sluznicu nosa i krene da se razmnožava. Naučna istraživanja još nisu dala zvanično objašnjenje zašto se gubi miris.

Moguće je da virus ima neke receptore koji se vežu baš za taj deo sluznice i uništava taj mirisni epitel. Takođe, moguće je da se virus veže za mirisne nerve i da tu menja njihovu funkciju.

Istraživanje – korona virus i čula mirisa

Profesor Karl Filpot sa Univerziteta u Istočnoj Angliji, testirao je čulo mirisa kod 30 dobrovoljaca: 10 obolelih od Kovida-19, isto toliko onih koji su imali tešku prehladu i deset zdravih osoba.Gubitak čula mirisa bio je češći kod Kovid-19 pacijenata.

Oni nisu mogli da identifikuju mirise i nisu mogli da razlikuju gorke i slatke ukuse. „Čini se da su to karakteristike koje razlikuju korona virus od ostalih respiratornih virusa“, kaže profesor Filpot. Da li to znači da bi testiranjem čula mirisa i ukusa  možda i mogli da utvrdimo da li pacijent ima Kovid-19 ili običnu prehladu ili grip?

Dijagnostički testovi grla i nosa su i dalje neophodni, ukoliko neko misli da ima korona virus.

Gubitak čula mirisa i ukusa kod korona virusa je drugačiji nego kada se neko jako prehladi ili dobije grip, kažu evropski stručnjaci koji su proučavali iskustva pacijenata.  Moguće je privremeno izgubiti ta čula tokom drugih respiratornih stanja, poput prehlade, gripa, infekcije sinusa ili čak tokom sezonskih alergija.

Svako ko ima alergiju i virusne infekcije koje napadaju gornje respiratorne puteve i manifestuju se kijavicom, curenjem nosa, mogu dovesti do gubitka čula mirisa. Čulo mirisa i čulo ukusa su jako povezani pa ako imate već gubitak čula mirisa, ukus će samim tim već biti ugrožen i nećete osećati slano, slatko. Dok su za ljuto i za hladno drugačiji receptori, to su receptori za bol i oni reaguju sasvim na drugom principu.

Gubitak čula mirisa kod obolelih od Kovida-19 se dešava odjednom. Obično nos nije nije zapušen niti curi, većina ljudi koja ima korona virus i dalje može slobodno da diše, bez većih problema. Drugi simptom je gubitak čula ukusa. To nije kao kad je čulo ukusa smanjeno zato što pacijent nema čulo mirisa. Oboleli od korona virusa koji imaju ovaj simptom ne mogu da osete razliku između gorkog i slatkog. Ovi simptomi, čak i nakon oporavka od kovida-19, kod nekih ljudi može da traje i mesecima.

Češći je problem sa mirisom, jer se čulo ukusa brže vraća. Bilo je i mladih ljudi koji su nakon vraćanja čula ukusa i mirisa imali osećaj smrada, a i pacijenata koji zbog toga uopšte nisu mogli ni da jedu. Međutim, to je prolazno, ali su potrebna ponekad dva-tri meseca da se pacijent u potpunosti oporavi.

Ljudi mogu i sami da testiraju da li im čulo ukusa i mirisa radi, tako što će koristiti neke namirnice:

  1. Voće

Jednostavan način da testirate svoje receptore ukusa jeste da zagrizete komad voća, poput jabuke, banane ili pomorandže.

  1. Slatkiši

Slatkiši takođe jako stimulišu receptore ukusa, pa ponovite isti proces s omiljenom čokoladicom.

  1. Limun ili limeta

Ako popijete malo limunovog ili limetinog soka i ne osećate ništa, kao da ste popili vodu, onda postoji velika šansa da nešto nije u redu s vašim čulom ukusa.

  1. Kiseli krastavci

Zagrizite kiseli krastavac. Ako ne osetite njegovu kiselost, onda verovatno patite od gubitka čula ukusa.

  1. Čips s ukusom soli i sirćeta

Ovaj čips je sjajna namirnica za testiranje čula ukusa jer je kiseo i slan, što su dve od pet vrsta ukusa.

  1. Kuhinjska so

Stavite malo soli na prst i poližite. Ako ne osetite ništa i to vam je nešto novo, razmotrite testiranje na korona virus.

  1. Prokelj

Dobar je test za čulo ukusa budući da spada među najgorče vrste povrća.

  1. Zeleni čaj

Ovaj izuzetno gorak napitak takođe možete pripremiti kako biste testirali svoje čulo ukusa.

  1. Sos od soje

Sos od soje ima ovaj zemljani, umami ukus koji je kombinacija kiselog, mesnatog i supastog.

On u kombinaciji s četiri osnovna ukusa intenzivira aromu dajući jelima nov nivo ukusa.

  1. „Smrdljivi“ sir

Ako ne okusite komadić sira s posebnim mirisom, onda verovatno patite od gubitka čula ukusa.

Četiri od pet osoba koje su prijavile gubitak sposobnosti prepoznavanja uobičajenih mirisa imaju pozitivne testove na antitela, što ukazuje na blagu infekciju koronom, pokazuje studija iz Njujorka. U praksi naših lekara se pokazalo da ljudi koji imaju probleme sa čulom mirisa i ukusa imaju lakšu i srednje-tešku kliničku sliku.

Taj simptom se obično javlja kod mlađih osoba.  Pacijenti koji nisu imali gubitak čula ukusa i mirisa imali su znatno težu kliničku sliku, zbog čega su neki bivali priključeni i na respirator!

Prof. dr Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike, kaže da mnoge virusne i bakterijske infekcije mogu da dovedu do gubitka čula mirisa. Međutim kod korona virusa gubitak čula mirisa može trajati duže.

Primećeno je i da pacijenti prijavljuju i da, kada se čulo ukusa vrati, ne osećaju dobro miris vanile, sirćeta, parfema. Da im mleko miriše na benzin. A kod čula ukusa da, ako jedu ljute papričice, imaju osećaj da jedu nešto slatko. To znači da je došlo do patološki izmenjenog čula mirisa i ukusa.

Dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS, ukazao je da gubitak mirisa i ukusa jedan od najpouzdanijih pokazatelja zaraze korona virusom.

I kod pacijenata koji imaju grip ili običnu prehladu može doći do privremenog gubitka mirisa, ali kod pacijenata zaraženih koronavirusom može doći do naglog i snažnijeg gubitka mirisa koji može dovesti do nemogućnosti razlikovanja kiselog od slatkog. Isto tako COVID pacijenti mogu da osete gubitak mirisa i bez oticanja sluznice nosa.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Revolucionarno istraživanje koje su sproveli istraživači s Nacionalnog agro-prehrambenog biotehnološkog instituta Mohali i Postdiplomskog instituta za medicinsko obrazovanje i istraživanje Chandigarh otkrilo je da zaražene osobe najčešće nisu u stanju da osete određene mirise.

Istraživači su na osnovu internet ankete odabrali pet aroma za test mirisa: beli luk, menta, kardamom, kokosovo ulje i komorač. U studiji je učestvovalo 49 asimptomatskih pacijenata i 35 osoba koje nisu imale kovid i njihov je zadatak bio da raspoznaju mirise.

Istraživači su otkrili da oni koji su zaraženi kovidom zaista gube čulo mirisa, ali ne  u potpunosti. Samo 4,1 odsto učesnika nije uspelo da prepozna niti jednu od pet aroma prisutnih u testu mirisa, 38,8 odsto njih nije moglo da identifikuje barem jednu od aroma, a 16 odsto njih je moglo da odredi dva mirisa.

Zdravi ispitanici mogli su da namirišu sve arome, iako 14 odsto njih nije pravilno identifikovalo barem jedan miris. Pacijenti koji su oboleli od koronavirusa nisu mogli da namirišu dve arome – kokosovo ulje i mentu. Ovaj test mirisa može pomoći u identifikovanju asimptomatskih bolesnika.

Istraživači veruju da se ova metoda može koristiti i kod kuće. Možete da pokušate da pomirišete određeni niz aroma koje imate kod kuće, a svaki gubitak mirisa može predstavljati upozorenje.

Podeli kvalitetne informacije sa drugima: