Najbolja hrana za jetru kod ciroze jetre

Najbolja hrana za jetru


Može li se izabrati najbolja hrana za jetru koja čisti i regenriše jetru kod ciroze?


Znate li koliko je hrana za jetru značajna za celokupno zdravlje? Zdravlje svake osobe zavisi između ostalog od toga koliko efikasno njihovo telo uklanja i čisti toksine. Uz izloženost toksinima iz okoline, toksičnim proizvodima za negu tela i ishrane zasnovane na visoko obrađenoj hrani, većini ljudi neophodna je detoksikacija. Čišćenje jetre jedan je od najboljih načina za to.


Jedan od glavnih načina na koji organizam uklanja toksina je preko jetre. Jetra je jedan od organa koji najviše rade i čija je dobra funkcija neophodna za život. Jetra neumorno radi kako bi eliminisala toksine iz krvi, proizvodi žuč neophodnu za varenje masti, vrši degradaciju hormona i skladišti važne vitamine, minerale i gvožđe. Kada funkcija jetre nije optimalna, ne možemo variti hranu pravilno, posebno masti.


A opet s druge strane, zdravlje jetre zavisi od hrane koju unosimo. Tako je neka hrana za jetru dobra a neka je štetna (alkohol na primer, lekovi, toksini, puno šećera i masti)




Neke od bitnih funkcija jetre uključuju:



  • Obradu hranjivih materija apsorbovanih u crevima kako bi ih organizam što bolje iskoristio

  • Regulisanje sastava krvi, odžavanje normalnih nivoa proteina, masti i šećera

  • Uništavanje starih crvenih krvnih ćelija

  • Proizvodnja faktora koagulacije krvi

  • Metabolizam alkohola i lekova

  • Proizvodnja esencijalnih proteina i holesterola

  • Uklanjanje toksina iz krvotoka, uključujući bilirubin, amonijak i druge

  • Skladištenje minerala, vitamina A, D, E, K i gvožđa


Kako bi jetra obavljala navedene funkcije na pravi način i štitila organizam od toksina moramo voditi računa o njenom zdravlju. Kad ljudi razmišljaju o bolestima jetre, uglavnom misle na cirozu uzrokovanu alkoholom. Ciroza jetre jeste ozbiljno zdravstveno stanje, ali suprotno popularnoj misli, alkoholizam nije jedini razlog za njen razvoj.


U stvari, postoji niz uzroka koji mogu dovesti do ciroze jetre i oštećenja jetre, uključujući:




  • Pušenje

  • Brza hranu

  • Neke lekove (npr. paracetamol)

  • Hronična pothranjenost

  • Otrovne divlje pečurke i izloženost hemikalijama


Ciroza se javlja kada zdrave ćelije jetre – hepatocite – zameno ožiljno tkivo. Kako ožiljak tkiva i dalje raste, sposobnost funkcionisanja jetre se smanjuje. Kada ožiljno tkivo dostigne svoju maksimalnu veličinu funkcija jetre potpuno prestaje.


Ciroza jetre (Cirrhosis hepatis) je difuzno, progresivno hronično zapaljenje jetre pri čemu propada jetreni parenhim, a umjesto njega javlja se fibrozno tkivo. Proces započinje postepenim propadanjem, nekrozom hepatocita, što zatim zahvata i lobulus koji se sve više smanjuje dok praktički ne postane pseudolobulus. Proces je istovjetan u čitavoj jetri, i što je najgore, vrlo je podmukao, često bez ikakvih manifestacija, jer se simptomi počinju postepeno razvijati, odnosno pojavljivati.



Hrana za održavanje dobrog zdravlja jetre


Kafa


Kafa je jedno od najboljih napitaka koje možete piti za poboljšanje funkcije vaše jetre. Istraživanja su pokazala da upotreba ovog napitka štiti jetru od bolesti, čak i kod onih koji već imaju problema s ovim organom. Na primer, studije su više puta pokazale da kafa smanjuje rizik od ciroze ili trajnog oštećenja jetre kod osoba sa hroničnom bolešću jetre.


Kafa takođe može smanjiti rizik od razvoja uobičajenog tipa karcinoma jetre, a ima pozitivne učinke na i na druge bolest i inflamaciju  jetre. Povezana je sa nižim rizikom smrti kod osoba sa hroničnom bolešću jetre, najviše koristi pokazuje kod ljudi koji konzumiraju najmanje 3 šoljica kafe dnevno. Kafa je preporučljiva hrana za jetru, ali vodite računa da pijete čistu kafu (domaća kafa i espreso kafa) a ne instant kafu, 3 u 1, gotovu kašućino kafu, Neskafu, filter kafu i slične veštačke oblike kafe.


Ove prednosti izgleda proizlaze iz njene sposobnosti da spreči nakupljanje masti i kolagena, dva glavna faktora za nastanak bolesti jetre. Kafa takođe smanjuje upalu i povećava nivo glutationa bitnog za eliminaciju toksina, poseduje i antioksidantna svojstva. Antioksidansi neutrališu štetne slobodne radikale koji se prirodno proizvode u organizmu i mogu uzrokovati oštećenje ćelija.




Zeleni čaj


Uz veliki broj tradicionalno poznatih dejstva na opšte zdravlje, postoje dokazi da može imati i pozitivan efekat na održavanje zdravlja jetre. Jedna velika Japanska studija otkrila je da konzumiranje 5-10 šolja zelenog čaja dnevno povezano sa poboljšanjem nivoa bioloških markera krvi koji oslikavaju zdravlje jetre


Manja studija sa pacijentima koji su patili od nealkoholne masne bolesti jetre pokazala je da je zeleni čaj zahvaljujući visokom nivou antioksidanasa tokom primene od 12 nedelja poboljšava nivo jetrenih enzima, a takođe može smanjiti oksidativni stres i masne naslage u jetri.


Takođe, još jedna recenzija pokazala je da su ljudi koji su pili zeleni čaj svakodnevno oboljevali znatno ređe od raka jetre. Najmanji rizik uočen je kod ljudi koji su pili četiri ili više šolja zelenog čaja dnevno. Ipak, neki ljudi, posebno oni koji imaju probleme sa jetrom, trebaju biti oprezni pre konzumiranja zelenog čaja kao suplementa kod bolesti. To je zato što je bilo nekoliko izveštaja o oštećenju jetre usled primene suplemenata koji sadrže ekstrakt zelenog čaja.


 

Grejpfrut


Grejpfut sadrži antioksidanse koji prirodno štite jetru. Dva glavna antioksidanata pronađena u grejpfrutu su naringenin i naringin. Nekoliko studija na životinjama otkrilo je da oboje štite jetru od oštećenja. Grejpfrut je odlična hrana za jetru.


Protektivni efekti grepfruta na jetru se zasnivaju na smanjenje upale i očuvanju ćelija


Istraživanja su takođe pokazala da ti antioksidansi mogu smanjiti razvoj fibroze jetre, štetnog stanja u kojem se nagomilava veća količina vezivnog tkiva u jetri ometajući na taj način njeno normalno funkcionisanje, a obično  je rezultat hronične inflamacije.


Kod miševa koji su unisili hranu sa visokim udelom masti, pokazalo se da je naringenin smanjio količinu masti u jetri i povećavao broj potrebnih enzima za sagorevanje masti, što indirektno sprečava nakupljanje viška masti. Na kraju, kod miševa se pokazalo da naringin poboljšava sposobnost metabolizma alkohola i sprečava neke negativne efekte alkohola.


BioLiver kapi za regeneraciju jetre



Borovnice i brusnice


Borovnice i brusnice sadrže antocijanine, antioksidanse koji im daju svoje karakterističnu boju. Takođe su povezani sa mnogim pozitivnim uticajima na zdravlje. Nekoliko istraživanja na životinjama pokazalo je da cele brusnice i borovnice, kao i njihovi ekstrakti ili sokovi, mogu pomoći u održavanju zdravlja vaše jetre. Konzumiranje ovog voća tokom 3-4 nedelja štiti jetru od oštećenja. Osim toga, borovnice utiču i na poboljšanje imunskog odgovora i povećanje nivoa antioksidativnih enzima.


Esperimenti su pokazali antioksidansi koji se nalaze u ovom voću usporavaju razvoj lezija i fibroze kao i razvoj ožiljnog tkiva u jetri miševa. Štaviše, za ekstrakt borovnice se pokazalo da inhibira rast ljudskih ćelija raka jetre u ispitivanim uzorcima u epruvetama. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo može li se taj efekat ostvariti i u ljudskom organizmu.


Čest unos ovog voća omogućiće vašem organizmu dovoljne količine antioksidanasa čineći na taj način vašu jetru zdravom.




Masne morske ribe


Masne ribe sadrže omega-3 masne kiseline, zdrave masti koje imaju pozitivan efekat na smanjenje upale i povezane su sa smanjenjem rizika za razvoj bolesti srca. Masti morske masne ribe takođe su vrlo korisna hrana za jetru. Zapravo, studije su pokazale da sprečavaju stvaranje masnih naslaga na jetri, održavaju normalne nivoe enzima jetre, bore se protiv upale i poboljšavaju otpornost na insulin.


Iako se konzumiranje  masne morske ribe bogate omega 3 – masnih kiselina  jeste korisno za vašu jetru, dodavanje više omega-3 u vašu ishranu nije jedina stvar koju valja razmotriti.


Odnos omega-3 masti i omega-6 masti takođe je veoma važan. Većina ljudi svojom ishranom unosi velike količine omega 6 – masnih kiselina i na taj način povećava odnos omega-6 prema omega-3 što utiče na nastanak bolesti jetre. Stoga je dobro smanjiti unos omega-6


Malo ko zna da je mleko krava koje pasu na livadi i jedu travu i poljsko cveće bogato Omega 3 mastima, dok krave sa farmi koje se hrane stočnom hranom daju mleko bogazo Omega 6 mastima! Zato je uvek bolje uzimati domaće i organski uzgajane proizvode.

Milan Popović