Објављено дана

Šta je pušačka noga i kako nastaju rane na prstima i nogama

Šta je pušačka noga i kako nastaju rane na prstima i nogama
Podeli kvalitetne informacije sa drugima:

PUŠENJE I KRVNI SUDOVI NOGU

Pušačka noga je segmentna zapaljenska bolest koja najčešće zahvata arterije i vene male i srednje veličine donjih i gornjih ekstremiteta. Naziva se još i Birgerova bolest po patologu Leu Birgeru koji ju je prvi opisao.

Najčešće pušačka noga pogađa mlađe muške osobe koji su pušači štoje u prošlosti predstavljalo i preko 90% zahvaćene populacije, mada trenutna istraživanja pokazuju da je broj obolelih žena u porastu.

Sama etiologija bolesti nije poznata mada postoje brojne teorije. Nije poznato da li cigarete izazivaju ili doprinose pojavi bolesti, ali ono što je poznato je da predstavljaju glavni faktor njene aktivnosti. Istraživanja pokazuju da je pušačka noga češća kod ljudi koji upotrebljavaju duvan u većim količinama, kao i da je rasprostranjenija u zemljama u kojima je broj pušača veći.

Takođe samo pušenje ima uticaj i na ishod bolesti jer u proseku kod 40% obolelih koji ne ostave pušenje moraće da se izvrši amputacija prsta ili ekstremiteta u odnosu na 5% kod onih koji to urade. Međutim upotreba cigareta nije jedini faktor u razvoju bolesti. Pored duvana drugi etiološki faktori koji mogu imati udela u razvoju bolesti je genetika. Ona bi mogla da igra važnu ulogu pošto podaci pokazuju da je broj obolelih od pušačke noge veći u istočnoj Evropi i Aziji u odnosu  na Severnu Ameriku. Učestalost određenih antigena kao što je HLA-B12 bi mogao biti jedan od faktora zašto nastaje pušačka noga, a drugi takođe često predlagani mehanizam je imunološki.

Smatra da bi izmene u autoimunom odgovor mogao da ima važnu ulogu u razvoju bolesti. Po ovom mehanizmu za razvoj bolesti je povećana celularna osetljivost kolagena tipa I i III kod pacijenata koji imaju Birgerovu bolest u odnosu na one sa aterosklerozom. Takođe primećeno je i proširenje u prvom delu krvnih sudova što bi takođe mogao biti jedan od faktora rizika za pušačku nogu.

Kada se ispune ovi uslovi dešava se prva faza pušačke noge koja se naziva i akutna faza. Tada dolazi do zapaljenja svih slojeva krvnih sudova. Mada pušačka noga spada u vaskulitise od njih se po mnogo čemu razlikuje. Zapaljenski tromb koji nastaje je bogat ćelijama, a prilikom testiranja uobičajeni markeri zapaljenja su ili normalni ili negativni. Prva faza se najčešće dešava u malim krvnim sudovima pri čemu mnogo učestalije u venama nego u arterijama.

U srednjoj fazi dolazi do dalje oranizacije okluzivnog tromba pri čemu su inflamatorne ćelije i dalje unutar njega. Poslednja hronična faza je rekanalizacija i ožiljavanje. Ono što razlikuje ove faze od onih u toku ateroskleroze je to što ne dolazi do odumiranja glatkih mišića krvnih sudova pa njihova elastičnost nije narušena. Takođe razlika je to što kod pušačkog stopala najčešće biva zahvaćen veći broj krvih sudova.

Kao posledica ovih procesa prvo dolazi do ishemije prvo malih arterija i vena, a sa napretkom bolesti i većih. To se manifestuje kao utrnulost ekstremiteta ili delova ekstremiteta, osećaj hladnoće i zamora. U ovoj fazi bolest se retko dijagnostikuje jer se simtomi često povezuju sa ortopedskim problemima. Kako bolest napreduje dolazi do pojave bola usled smanjene ishrane tkiva. Usled toga dolazi i do atrofije mišića kao i zadebljanja i deformacije noktiju. Poslednja faza pušačke noge je nekroza kada se bol pogoršava, a rizik od infekcije raste što za posledicu ima pojavu gangrene. Tako pušačka noga dovodi do amputacije prstiju ili stopala.

BioBalsam krema za pušačku nogu fisuru i fistulu

BioBalsam krema je fantastična krema koja podstiče zarastanje rana i sa uspehom se koristi kao melem krema za pušačku nogu. BioBalsam pomaže da ranice zarastu a i redovnim mazanjem sprečava nastanak novih ranica. Preporučujemo da se pušačka noga tretira i Golden Sweden Bitter eliksirom koji se u vidu obloga stavlja spolja na prste i stopalo i drži neko nekoliko sati dnevno i noću, a posle toga se dobro utrljava krema nekoliko puta dnevno. Golden Sweden Bitter se i pije da bi podstakao bolju cirkulaciju.

 

Naručivanje i kupovina BioBalsam kreme u Srbiji

Cene BioBalsam kreme u Srbiji sa uključenom dostavom su:

1 krema – 900 dinara

2 kreme – 1500 dinara

3 kreme – 1900 dinara

4 kreme – 2200 dinara

Ako se radnim danom kapi naruče do 15 h stižu već sutradan za većinu mesta u Srbiji.

Naručuje se ovde putem sajta …

ili na mail  [email protected]

ili putem telefona (+381)  065 970 7777

 

Naručivanje i kupovina u Bosni

U BiH cena jedne kutije BioBalsama je 19 KM.

Naručivanje telefonom za kupce u BiH je putem telefona:

(+387) 066 271 012

(+387) 061 284 600

Prodajna mesta u BiH pogledajte ovde.

Uvoznik i veleprodaja za Priroda na Dar preparate u BiH je firma Organic land d.o.o.  Slatina 18, Tuzla  Tel: (+387) 061 284 600

 

Milan Popović

Podeli kvalitetne informacije sa drugima: