Објављено дана

Ulcerozni kolitis i ishrana – kako se hraniti kod Ulceroznog kolitisa

Ulcerozni kolitis i ishrana - kako se hraniti kod Ulceroznog kolitisa Crohn's_Disease_vs_Colitis_ulcerosa
Podeli kvalitetne informacije sa drugima:

ISHRANA ZA ULCEROZNI KOLITIS

Šta jesti kada se ima ulcerozni kolitis i ishrana kod UC. Kako se hraniti kod Ulceroznog kolitisa

Ulcerozni kolitis je bolest koja pogađa četiri do šest osoba na 100 000 ljudi. Nešto je izraženija kod žena u odnosu na muškarce. Prvi simptomi se javljaju između 20. i 25. godine života.

Prognoza ulceroznog kolitisa zavisi o stepenu ozbiljnosti, trajanju i učestalosti pojavljivanja simptoma. Karakteristični simptomi su nadutost, krvarenja iz debelog creva i ulceracije kolona praćene bolovima i prolivom. Bolest mora pratiti lekar, koji će uvesti odgovarajuću terapiju raspoloživim lekovima, naročito u akutnoj fazi praćenoj jakim bolovima. Simptome ulceroznog kolitisa često brzo smanjuju BioColon kapi za nervozna creva i olakšavaju život pacijentima.

Ono što je kod tih pacijenata neophodno je proveriti eventualno postojanje nepodnošljivosti (intolerancije) pojedinih komponenta hrane, jer svako postojanje intolerancije (alergije na hranu), a da to nije lekaru i pacijentu poznato, dovešće neposredno nakon konzumiranja namirnice koju organizam ne može razgraditi na odgovarajući način, do značajnog pogoršanja stanja bolesti.

Praksa je na primer pokazala da Specifična ugljenohidratna dijeta daje odlične rezultate kod Ulceroznog kolitisa i da se bolest u potpunosti povlači kada se disciplinovano hranite po ovom programu dijete. Specifična ugljenohidratna dijeta daje odlične rezultate za ulcerozni kolitis, celijakiju, Kronovu bolest, nervozna creva, jer izbor hrane koja se uzima reguliše poremećenu crevnu floru i uravnotežava mikrobiom.

Odgovarajuća je ishrana neophodna u toku perioda rekonvalescencije ili oporavka od bolesti ili kao cilj smanjenja učestalosti pojave proliva. Nakon akutne faze, kada su simptomi ulceroznog kolitisa takvi da se mogu lako kontrolisati, te kad se pouzdano zna da postoji stanoviti manjak nutritivno važnih materija u organizmu, ishrana mora da sadrži adekvatnu količinu proteina, puno vitamina A, C, D, E, B12 i folne kiseline, kalcijuma, gvožđa i cinka, te dakako mora biti kalorična jer se kod ulceroznog kolitisa javljaju krvarenja zbog kojih pada nivo gvoždja u krvi i gube se gradivne materije iz tela. .

U početku ishrana mora biti siromašna prehrambenim vlaknima, treba izbegavati integralne žitarice, povrće, voće, mahune, suvo voće … jednom rečju – sve namirnice koje dodatno mogu iritirati oštećeno crevo – creva su inače sva u čirevima i mekinje iz žita ih samo nadražuju još više. Stoga su mekinje zabranjene  kod UC ali postoji Psilijum koji je sličan po dejstvu mekinjama i ima blagotvorno dejstvo na creva. Ljuspice psilijuma treba uzimati. U ovoj, početnoj, fazi potrebno je svakako izbegavati mleko i mlečne proizvode, naročito nefermentirana, jer se može raditi o nepodnošljivosti mlečnog šećera – laktoze.

Postepeno, kako se stanje popravlja u ishranu treba uvoditi vlakna zavisno o individualnom stepenu podnošljivosti te prehrambene komponente. Najkorisnija su vlakna rastvorljiva u vodi jer poseduju mogućnost bubrenja i zadržavanja vode, a ima ih najviše u zelenom lisnatom povrću (blitva), voću, zobi i ječmu. Kako bi se nadoknadio nedostatak vitamina A, koji je čest nakon akutnih napada, potrebno je jesti džigerica (jednom nedeljno), fermentisane sireve, povrće i voće narandžaste boje koji sadrže provitamin vitamina A – pigment beta-karoten kojeg organizam delom pretvara u vitamin A. ribe, poput lososa, sardina, škombra bogati su izvor vitamina D, polinezasićenih masnih kiselina, cinka i esencijalnih masnih kiselina.

Stoga su i te namirnice i kapi neophodne u ishrani nakon akutnih napada. Pri tome treba istaći da je jako važno pripremati takve ribe na žaru, a preporučuje se i tuna u maslinovom ulju. 

Džigerica, riba, meso (goveđi file, ćuretina, piletina, zečetina) i jaja bogati su vitaminom B12 i potrebno je konzumiranjem tih namirnica sprečiti nastanak manjka ovog preko potrebnog vitamina za sazrevanje crvenih krvnih zrnaca. Folna se kiselina može uneti jedenjem zelenog lisnatog povrća, a kalcijum se nadoknađuje uzimanjem fermentisanih mlečnih proizvoda: acidofilnog mleka, jogurta, sireva. Budući da je u osoba koje boluju od ulceroznog kolitisa anemija kao posledica krvarenja i upala vrlo česta, potrebno je uzimati BioColon kapi kako bi se krvarenje smanjilo i zaustavilo i namirnice koje u svom sastavu imaju izvesnu količinu gvožđa.

BioColon kapi za nervozna creva i Šta je Iritabilni kolon

Cene BioColon biljnih kapi su (cena proizvoda + ptt trošak):

1 bočica – 1000 dinara plus 240 dinara poštarina
2 bočice – 1700 dinara plus 260 dinara poštarina
3 bočice – 2400 dinara plus 370 dinara poštarina
4 bočice – 3000 dinara plus 390 dinara poštarina

Kapi za Srbiju možete naručiti putem ove FB strane, sajta prirodanadar.rs ili putem maila [email protected] odnosno telefonom 065 970 7777

Naručivanje za BiH: (+387) 066 271 012

Podeli kvalitetne informacije sa drugima: