Šta izaziva visok holesterol?

LDL holesterol

Šta izaziva visok holesterol i kako se može sprečiti taloženje holesterola na krvnim sudovima

Holesterol je prisutan u svakoj ćeliji tela i ima važne prirodne funkcije kada je u pitanju varenje hrane, proizvodnja hormona i stvaranje vitamina D. Telo ga proizvodi, ali ga ljudi takođe unose hranom. Po izgledu je voštan i nalik na mast. Holesterol je supstanca na bazi ulja. Ne meša se sa krvlju, koja je na bazi vode. On putuje po telu u lipoproteinima.

Postoje dve vrste holesterola:

  • lipoproteini niske gustine (LDL) ili "loš" holesterol
  • lipoproteini visoke gustine (HDL) ili „dobar“ holesterol

Holesterol ima pomaže pravilnom radu organizma:

  • doprinoseći strukturi ćelijskih zidova
  • čineći digestivne žučne kiseline u crevima
  • omogućavajući telu da proizvodi vitamin D
  • omogućavajući telu da proizvodi određene hormone

Uzroci visokog holesterola

Visok holesterol je značajan faktor rizika za koronarne bolesti srca i uzrok srčanog udara. Nagomilavanje holesterola je deo procesa koji sužava arterije, koji se naziva ateroskleroza. Kod ateroskleroze, plakovi se formiraju i uzrokuju ograničenje protoka krvi.

Smanjenje unosa masti u ishrani pomaže u kontroli nivoa holesterola. Posebno je korisno ograničiti hranu koja sadrži:

  • Holesterol: Prisutan je u životinjskoj hrani, mesu i siru.
  • Zasićene masti: One se javljaju u nekim vrstama mesa, mlečnim proizvodima, čokoladi, pečenim proizvodima, prženoj i prerađenoj hrani.
  • Trans masti: One se stvaraju u nekoj prženoj i prerađenoj hrani.
  • Prekomerna težina ili gojaznost takođe mogu dovesti do viših nivoa LDL u krvi. Genetski faktori mogu doprineti visokom holesterolu. Ljudi sa naslednom porodičnom hiperholesterolemijom imaju veoma visoke nivoe LDL.

Druga stanja koja mogu dovesti do visokog nivoa holesterola su:

  • dijabetes
  • bolest jetre ili bubrega
  • sindrom policističnih ovarijuma
  • trudnoća i druga stanja koja povećavaju nivoe ženskih hormona
  • neaktivna štitna žlezda
  • lekovi koji povećavaju LDL holesterol i smanjuju HDL holesterol, kao što su progestini, anabolički steroidi i kortikosteroidi

Simptomi visokog holesterola

Osoba sa visokim nivoom holesterola često nema znakove ili simptome, ali rutinski skrining i redovni testovi krvi mogu pomoći u otkrivanju visokih nivoa. Osoba koja se ne podvrgne testiranju može dobiti srčani udar bez upozorenja, jer nije znala da ima visok nivo holesterola. Redovni testovi mogu pomoći da se smanji ovaj rizik.

Holesterol u hrani

Izveštaj sa Harvard Health-a identifikovao je 11 namirnica za snižavanje holesterola koje aktivno smanjuju nivo holesterola:

  1. ovas
  2. ječam i integralne žitarice
  3. pasulj
  4. patlidžan i bamija
  5. orasi
  6. biljno ulje (kanola, suncokret)
  7. voće (uglavnom jabuke, grožđe, jagode i citrusi)
  8. soja i hrana na bazi soje
  9. masne ribe (posebno losos, tunjevina i sardine)
  10. namirnice bogate vlaknima
  11. Dodavanje ovih namirnica u uravnoteženu ishranu može pomoći u održavanju holesterola pod kontrolom.

Isti izveštaj takođe navodi hranu koja je loša za nivo holesterola. Ona uključuje:

  1. crveno meso
  2. punomasni mlečni proizvodi
  3. margarin
  4. hidrogenizovana ulja
  5. peciva

Preporučene koncentracije ukupnog holesterola su < 5,20 mmol/L, umereno-rizične od 5,2 – 6,19 mmol/L, dok se vrednosti ≥ 6,2 mmol/L smatraju visoko-rizičnim.

Kako se može lečiti visok holesterol?

Terapija za snižavanje lipida

Za osobu sa visokim nivoom holesterola, lečenje lekovima će zavisiti od njihovog nivoa holesterola i drugih faktora rizika. Preporuke obično počinju ishranom i vežbanjem, ali ljudi sa većim rizikom od srčanog udara će možda morati da koriste statine ili druge lekove.

Da biste smanjili nivo lošeg holesterola (LDL) u organizmu, možete primeniti nekoliko korisnih strategija:

Promenite ishranu:

Smanjite unos zasićenih masti i trans masti koje se nalaze u prerađenoj hrani, brzoj hrani, slatkišima, masnom mesu i punomasnim mlečnim proizvodima.

Povećajte unos vlakana iz voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki i orašastih plodova.

Uključite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama poput lososa, sardina, lanenog semena i oraha.

Redovno vežbajte:

Fizička aktivnost kao što su šetnja, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla može pomoći u povećanju nivoa dobrog holesterola (HDL) i smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL).

Kontrolišite telesnu težinu:

Održavanje zdrave telesne težine može doprineti smanjenju nivoa lošeg holesterola. Redovna fizička aktivnost i pravilna ishrana mogu vam pomoći u postizanju i održavanju zdrave telesne težine.

Izbegavajte pušenje i ograničite konzumiranje alkohola:

Pušenje može smanjiti nivo dobrog holesterola (HDL) i povećati rizik od srčanih bolesti. Smanjenje ili potpuno izbegavanje pušenja može biti korisno za vaše zdravlje.

Prekomerno konzumiranje alkohola može povećati nivo triglicerida i povećati rizik od srčanih bolesti. Ako konzumirate alkohol, ograničite ga na preporučene količine.

Redovno se pregledajte:

Redovne lekarske kontrole i merenje nivoa holesterola mogu pomoći u praćenju vašeg zdravlja i identifikaciji potrebnih promena u ishrani i načinu života.

Dodaci ishrani:

Konzumirajte preporučene dodatke ishrani koje pomažu u snižavanju holesterola u krvi.

Uvek je najbolje konsultovati se sa svojim lekarom ili nutricionistom pre nego što započnete bilo kakve promene u ishrani ili životnom stilu kako biste dobili prilagođene smernice za vaše specifične zdravstvene potrebe.