DIJETA ZA ULCEROZNI KOLITIS
Ishrana, vrsta hrane i pravilna dijeta za Ulcerozni kolitis, koja hrana se jede kod kolitisa a koja hrana nije za kolitis
Pravilna ishrana je bitna u svakom smislu, čak i kada ste imali dijareju izazvanu stomačnim virusom, sigurno vam se desilo da se unosom određene namirnice stanje akutno pogorša. Kada govorimo o ulceroznom kolitisu koji spada u inflamatorne bolesti creva posebno je značajno vođenje adekvatne dijete. Dijeta za ulcerozni kolitis je vrlo važna tema za obolele od ove bolesti jer ima puno kontroverzi.
Zašto nastaje ova bolest je pitanje na koji još uvek nije nađen odgovor, ali se zna da mora postojati genetska predispozicija. Kod nekih osoba iako imaju genetsku predispoziciju bolest se nikada ne javlja. Ovo nam ukazuje na to da postoje i spoljašnji (imunuloški) faktori, kao i učešće određenih infekcija što sve zajedno dovodi do nastanka bolesti. Zadnja istraživanja ukazuju na značaj mikrobioma, odnosno crevne flore u nastajanju autoimunih bolesti.
Ako vam nije dijagnostikovan ulcerozni kolitis, a sumnjate da je možda prisutan kod vas, osnovni simptomi su:
- Pojava dijareje
- Pojava stomačnih grčeva
- Pojava rektalnih krvarenja
- Pojava anemije
- Gubitak telesne težine
Prepoznavanje hrane koja dovodi do relapsa bolesti može pomoći smanjenju učestalosti i ozbiljnosti simptoma ulceroznog kolitisa. Zato je pravilna dijeta za ulcerozni kolitis od suštinskog značaja. Nemaju svi ljudi sa ulceroznim kolitisom iste okidače simptoma, ali u neke od najčešćih spadaju:
- Začinjana hrana (biber, ljuta paprika, ljuti sosevi) može izazvati dijareju kod velikog broja ljudi, a kod uleroznog kolitisa izazvati pogoršanje simptoma
- Rafinisani šećer može povući vodu sa sobom u creva i izazvati dijareju
- Sirovo povrće sa visokim procentom nerastvorljivih vlakana kao što je brokoli, kupus, celer ili crni luk može biti tešo za varenje i izazivati stomačne grčeve, osećaj nadutosti i stvaranje gasova
- Kofein iz kafe, čaja ili energetskih pića ubrzava prenos hrane u creva što može povećati učestalost pražnjenja creva
- Čokolada, sadrži i kofein i šećer koji mogu iritirati digestivni trakt i dovoditi do učestalog pražnjenja creva
- Alkohol, stimuliše rad creva i može izazvati dijareju
- Gazirana pića, sadrže ugljen dioksid koji iritira digestivni trakt i dovodi do stvaranja gasova i osećaja nadutosti, a sadrže i veštačke zaslađivače koji mogu izazvati relaps (vraćanje simptoma) uleroznog kolitisa
- Hrana koja sadrži sumpor ili sulfate može izazvati povećanu proizvodnju gasova. Sulfat se može naći u mnogim namirnicama, uključujući sir, sušene kajsije, suvo grožđe, suve šljive, kikiriki, testeninu, hleb, crveno meso, pivo, vino, sokove, mleko i neke suplemente
- Meso bogato mastima, može aktivirati simptome ulceroznog kolitisa. Višak masti se ne može adekvatno apsorbovati dok je bolest aktivna, tako da dolazi do dodatnog pogoršanja simptoma
- Kokice sadrže visok nivo vlakana, ne mogu se svariti kompletno i dovode do pojave dijareje ili učestalog pražnjena creva
Kod mnogih autoimunih bolesti je opšta preporuka da se ove namirnice izbegavaju i ishrani. Ako ih dovoljno dugo ne uzimate, reemisija bolesti će biti duža.
Ishrana i dijeta za Ulcerozni kolitis
Iako hrana neće izlečiti vašu bolest, ona može uveliko pomoći u regulisanju simptoma. Zdrava dijeta mora zadovoljiti sve potrebe za proteinima, mikronutrijentima i kalorijama. Dijeta za Ulcerozni kolitis i hrana koja se pokazala kao dobar izbor u ovom slučaju je:
- Jogurt sadrži probiotike u viskokom procentu. Probitici su bakterije koje se normalno nalaze u našim crevima i neophodne su za pravilno varenje, zdravu aktivnost imunog sistema i pokazano je da dovode do smanjena zapaljenja
- Psilijum je odličan dodatak jogurtu i drugim jelima jer upija crevni sadržaj i formira stolicu a ljuspice psilijuma za razliku od mekinja ne iritiraju zid creva
- Jaja su bogata proteinima i dobro se podnose i kod pojačanih simptoma bolesti. Sadrže i Selen koji je važan antioksidans kao i vitamine B kompleksa koji pomažu u prevođenju hrane u energiju
- Avokado je namirnica bogata nutrijentima kao i mononezasićenim masnim kiselinama koje su pored creva zdrave i za srce
- Bundeva predstavlja dobar izvor beta karotena i vitamina C koji imaju antioksidativni efekat koji je bitan za popravljanje oštećenja creva nastala ulceroznim kolitisom. Preporučuje se izbegavanje konzumiranja sirove bundeve za vreme aktivnih simptoma bolesti
- Losos sadrži visok nivo omega 3 masnih kiselina koje spadaju u esencijalne kiseline za čoveka. Za esencijalne masne kiseline je pokazano da smanjuju inflamaciju i da je njihovo unošenje povoljno kod aktivih simptoma ulceroznog kolitisa
- Orašice, posebno badem i orah su bitni izvori mononezasićenih kiselina, ali njihovu upotrebu bi trebalo izbegavati kod aktivnih simptoma bolesti zbog visokog sadržaja vlakana
- Ovsena kaša se lako vari čak i kod aktivnih simptoma bolesti zato što sadrži manji procenat vlakana od ostalih žitarica
- Nemasno meso kao što je piletina bez kožice i teletina sadrže proteine koji u organizam dolaze bez dodatnih, nepoželjnih masti
I naravno kod stanja povezanih sa dijarejom kao što je ulcerozni kolitis se uvek preporučuje visok unos tečnosti radi prevencije dehidriranosti.
Milan Popović
BioColon kapi su biljni preparat koji je pokazao izvanredne rezultate kod Ulceroznog kolitisa praćenog čestim dijarejama i stolicama. BioColon smiruje simptome, umiruje nervozna creva, deluje antiupalno i redukuje dijareju.
Kapi za Srbiju možete naručiti putem ove FB strane, sajta prirodanadar.rs ili putem maila [email protected] odnosno telefonom 065 970 7777
PRODAJA U BIH: Cene i popusti u BiH su nešto drugačije nego u Srbiji.
Naručivanje telefonom za BiH: (+387) 066 271 012
Banja Luka – Prodavnica zdrave hrane KERČ, Vojvode Stepe Stepanovića 177 Tel: +387 66 634 777
Veleprodaja u BiH je prodavnica zdrave hrane Organic land, Musala 4, Tuzla Tel: +387 61 284 600