Posted on 3 0 komentara

Kako se leči Insulinska rezistencija prirodnim putem – ishrana za insulinsku rezistenciju

Dijabetes 3 Kako se leči Insulinska rezistencija prirodnim putem - ishrana za insulinsku rezistenciju

OTPORNOST NA INSULIN

Kakva je ishrana kod Insulinske rezistencije. Koja hrana za insulinsku rezistenciju je dobra. Insulinska rezistencija i ishrana

 

Ovo je najkompletniji članak kod nas o Insulinskoj rezistenciji i lečenje iste koji će vam dati odgovore i uputstva na sledeća pitanja:

– Kako se prirodno leči insulinska rezistencija
– Koje su posledice Insulinske rezistencije
– Čemu služe BioLiver kapi kod insulinske rezistencije
– Kakva je ishrana kod Insulinske rezistencije.
– Koja hrana je dobra a koja nije i zašto.
– Insulinska rezistencija i prirodna ishrana.
– Zašto je vežbanje bitno kao i mršavljenje.
– Dijetetski suplementi za insulinsku rezistenciju.

 

Šta je insulinska rezistencija?

Insulinska rezistencija ili skraćeno IR je poremećaj rada ćelija tkiva i organa – to nije poremećaj rada pankreasa, nego rada telesnih ćelija, iako se u medicinskoj terminologiji naziva i predijabetično stanje jer poremećaj prethodi i dovodi do dijabetesa ako se ne leči.

Ćelije tkiva koje se pri pojavi šećera u krvi i insulina normalno otvaraju da prime insulin i šećer, i prerade ga u energiju i vodu, kod Insulinske rezistencije ćelije tela se NE OTVARAJU na dodir insulina – ćelijski receptori za insulin ne reaguju na insulin. Otuda se ovaj sindrom zove Insulinska rezistencija – otpornost na insulin.

Insulinska rezistencija je klasična bolest izobilja. Nastaje i ima epidemijske razmere u razvijenim društvima gde je visok nivo unosa masti i pre svega šećera kroz ishranu. Hrana koja ima visok glikemijski faktor najčešće uzrokuje pojavu insulinske rezistencije: slatka gazirana pića, slatkiši, testa, skrobna hrana … i ne morate biti gojazni da biste dobili insulinsku rezistenciju!

Dijabetes 3 Kako se leči Insulinska rezistencija prirodnim putem - ishrana za insulinsku rezistenciju

karakteristika Insulinske rezistencije je da se u krvi istovremeno nalaze podignuti i šećer i insulin. Kako ćelije tkiva nisu preradile šećer koji slobodno boravi u krvi, to telo šalje signal pankreasu da dodatno izluči insulina kako bi se šećer neutralisao jer telo misli da nema dovoljno insulina. To panreas i čini, pa se nivo insulina u krvi gomila do nenormalnih granica. Kod manje izražene insulinske rezistencije ćelije uspevaju da šećer brzo prerade usled navale insulina i kod takvih osoba se često javlja pad šećera i vrtoglavica – hipoglikemija. U težim slučajevima insulinske rezistencije šećer i dalje ostaje u krvi ali i insulin, pa osobe dobijaju napad gladi i ludački apetit. 

Telo se tako muči da u jednom trenutku savlada dva problema, stvarajući još veći problem, jer visok insulin u krvi izaziva negativne posledice: blokira reproduktive funkcije, oštećuje krvne sudove i tkiva, udara na mozak jer većina šećera ide u mozak, pa telo kao odbrambenu meru podiže holesterol i trigleciride, ne bi li zaštitila krvne sudove a ujedno šećer iz krvi brzo pretvara u masti – zato se ljudi koji imaju IR brzo goje a jako teško mršave. 

Uz to, povećan insulin dovodi i do poremećaja rada hormona, posebno nadbubrežne žlezde. Podstiče policistične jajnike i blokira oplodnju kod žena – zato se ženama koje idu na veštačku oplodnju daju lekovi za kontrolu šećera, ne da bi kontrolisali šećer nego da bi smanjili insulin u krvi!

Ceo taj splet dovodi do bolesti koja je poznata kao Insulinska rezistencija a kasnije i kao Sindrom X jer se ne zna uzrok nastalih problema sa ćelijama i insulinom. Takodje, napredniji i složeniji oblik bolesti kada Insulinska rezistencija počinje da utiče na metabolizam, kada počne abdominalna gojaznost sa puno visceralne masti oko unutrašnjih organa, visok holesterol u krvi, povećani trigleciridi, rast krvnog pritiska i pojava gihta, naziva se Metabolički sindrom.  

Insulinska rezistencija se danas smatra kao oblik dijebetesa i naziva se često i Dijabetes tip 3. Takodje, naučnici tvrde da je insulinska rezistencija autoimuna bolest a misle i da ima genetsku predispoziciju. 

Insulinska rezsitencija se utvrdjuje OTTG testom (Test oralne tolerancije glukoze) u kome se u toku 2 sata na svakih pola sata mere i šećer i insulin u krvi. Nije dovoljno meriti samo šećer u krvi, jer se najčešće kod blažih oblika IR-a šećer u krvi nakon 2 sata vrati na normalan nivo ali ne i insulin, on ostaje iznad normalne granice. 

 

Insulinska rezistencija i ishrana - hrana za predijabetično stanje

Posledice Insulinske Rezistencije

Pre svega najteža posledica Insulinske rezistencije je da se pankreas iscrpljuje prekovremenim radom, vremenom slabi i prestaje njegova funkcija – pankreas staje i osoba dobija Dijabetes tip 2. Zato se IR i naziva Predijabetično stanje. Insulinska rezistencija i hrana koju uzimamo su vrlo povezani u procesu razvoja bolesti ali i izlečenja. IR je slom metabolizma šećera. 

Druge posledice IR su stalan nedostatak energije – jer se nedovoljno šećera u ćelijama tela razlaže na energiju i vodu, pospanost jer se krvni sudovi u mozgu skupljaju zbog povišenog insulina, ateroskleroza i zakrčenje krvnih sudova jer je visok holesterol pošto jetra proizvodi više holesterola da bi zaštitila krvne sudove od visokog insulina, izražena je sklonost ka debljanju jer jetra izdaje komandu da se višak šećera brzo sklanja iz krvi i skladišti kao mast u masnom tkivu, povišen je krvni pritisak jer je poremećen rad jetre i pojavljuje se giht kao nus produkt pogrešnog metabolizma i rada jetre. Počinje ateroskleroza koja vodi zakrčenju krvnih sudova, slaboj cirkulaciji, slabljenju unutrašnjih organa, infarktu. 

 

Uzroci Insulinske Rezistencije

Medicina ne zna šta je stvarni uzrok nastanka bolesti – kako nastaje Insulinska rezistencija. Postoji više hipoteza ali nijedna nije dokazana sa sigurnošću. Nekoliko najpopularnijih hipoteza kažu da su uzroci Insulinske rezistencije sledeći: 

– pojava masnog tkiva oko unutrašnjih organa

– posledica vakcinacije – autoimuni odgovor tela na antitela

– posledica aditiva u hrani zbog čega telo odbija šećer koji nosi te aditive

– poremećena crevna flora – mikrobiom pa se stvaraju toksini koji izazivaju zatvaranje ćelija

– poremećaj rada tankog creva – propustljiva creva (leaking gut)

– loše varenje i slabi enzimi varenja – nesvarena hrana stvara toksičnu sredinu u crevima i opterećuje jetru

– hormonalni disbalans žlezda sa unutrašnjim lučenjem i blokada metaboličkih procesa zbog toga

– korišćenje trans masti u ishrani koji prljaju ćelijske receptore za insulin

– reakcija na lekove

– genetska predispozicija

I možda najlogičnije objašnjenje koje kaže da je to slom metabolizma ćelije jer je ona prepunjena energijom. Ćelije tela (ne masne ćelije nego ćelije tkiva) dobijaju energiju putem šećera u krvi, koji se u ćeliju ubacuje putem insulina, gde se šećer preradjuje u mitohondrijama u energiju i masti koje se skladište kao energija. Kada stalno puno šećera dolazi do ćelije ona se prepuni mastima i energijom, pa kako više ništa u nju ne može da stane, ona odbija da primi šećer iz krvi time što počne da ignoriše insulin koji otvara vrata ćelije. Ćelijska vrata ne reaguju na kucanje insulina.

 

Lečenje Insulinske rezistencije

Medicinski pristup lečenju Insulinske rezistencije je saniranje simptoma bolesti i čekanje da se telo probudi. Pre svega je fokus na tome da se spreče negativni efekti razvoja ateroskleroze i visokog pritiska koji mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti. Lečenje predijabetičnog stanja zahteva da se sprovodu neke mere kao što su:

– mediteranska dijeta – tip ishrane baziran na mediteranskoj kuhinji

– mršavljenje i duga dijeta

– fizičko vežbanje jer ono troši višak šećera u krvi i stimuliše ćelije da uzimaju glukozu iz krvi

– uzimanje probiotika da bi se regulisala crevna flora

– uzimanje laksativa po potrebi zbog detoksikacije ako postoji opstipacija (preporučujemo BioLaksativ kapi protiv opstipacije

– upotreba lekova za holesterol (statini) ili BioLiver kapi za skidanje visokog holesterola

– uzimanje lekova za visok pritisak kako bi se sprečile kardiovaskularne bolesti,

– u nekim slučajevima se uzima i alupurinol za giht,

– te korišenje glukofaža ili gluformin za kontrolu šećera, kako bi se kontrolom šećera smanjila pojava visokog insulina

– uzimanje prirodne hrane i prirodnih preparata za čišćenje i regeneraciju jetre – preporučujemo opet BioLiver kapi

Pacijent mora da se uobroči, da jede malo, da ne večera (šetnja i flaša vode ako se uveče oseti glad), ishrana mora biti kombinovana i mahom bazirana na biljnim proteinima i bez mnogo masti. Potrebno je da se izgubi prekomerna telesna težina, mada ima i mršavih osoba koje imaju IR. 

BioLiver kapi za regeneraciju jetre

Ishrana kod Insulinske rezistencije

Kao što smo napisali lekari preporučuju Mediteransku dijetu kao način ishrane. Medjutim, iskustvo korisnika je takvo da bi se i u okviru Mediteranske dijete mogle napraviti neke modifikacije, na primer:

– Jutarnji obrok mora da se počne sa hranom koja nema u sebi ugljenih hidrata ili je kombinovana. Musli ili integralni hleb nisu dobar obrok za početak dana. Tipičan doručak je puno barenog povrća sa maslinovim uljem i malo posnog sira i kuvanih/pečenih jaja.

– Slično je i za ručak, hleb samo ako mora i to jedno parče. 

– Testenine izbegavati, iako one zasite pacijenta, ali imaju visok glikemijski indeks.

– Tokom dana jesti salate i koštunjave plodove za užinu. 

– Osoba mora da izbegava svu hranu koja ima visok glikemijski indeks: pirinač, krompir, kukuruz, voće. Izbegava se limun i citrusi (pomorandža, grejp) u svim varijantama jer podstiču rad pankreasa i podižu insulin. 

– Zabranjene namirnice za upotrebu su: gazirani sokovi, svi sokovi, alkohol, čokolade, kolači, testa i bilo kakva peciva, suvo voće – sve što ima visok glikemijski indeks. Kao i kafa jer kafa deluje na nadbubrežnu žlezdu i hormone koji utiču na metabolizam masti. 

Svrha lečenje je dugotrojni post koji uz redovnu fizičku aktivnost treba da pokrene ćelije tela da se otvore za prijem šećera i insulina. Poneko i uspeva u tome, ali je proces dug i zahteva mnogo upornosti i stalni nadzor lekara jer se sve vreme piju lekovi koji mogu da imaju nus efekte – rast ck faktora, porast enzima jetre, gastritis, zastoj creva, itd. 

 

PRIRODNA TERAPIJA ZA INSULINSKU REZISTENCIJU

Lečenje Insulinske rezistencije hranom i prirodnim putem

Praksa naturopata je pokazala da se dobri rezultati postižu kad osoba predje na post sa sokom od povrća i počne sa ishranom baziranoj na povrću i sa malim delom na voću u vidu soka. Uz to se preporučuje niz suplemenata koji treba da povećaju bolju razgradnju glukoze i apsorpciju insulina od strane ćelija. Osoba mora da smrša, jer su telesne masti faktor insulinske rezistencije, i mora da fizički vežba jer mišići sagorevaju šećer koji ne ulazi u tkiva. Osoba mora da se hrani bez ugljenih hidrata duži period vremena. Postoje tvrdnje da se nakon 6-10 nedelja može uspeti sa terapijom da se reguliše insulinska rezistencija. 

Osoba koja ima insulinsku rezistenciju se lako goji a teško mršavi. To je stoga što ona stalno u krvi ima šećer koji se ne razlaže u ćelijama, pa jetra da bi zaštitila tkiva od visokog šećera taj isti šećer odmah pretvara u masti i deponuje u masno tkivo. Zato dijeta mora biti bazirana na niskom unosu ugljenih hidrata i masti. Masna hrana takodje nije preporučljiva, ali nije preporučljivo ni biti na mesnoj proteinskoj dijeti tipa Atklins. Povrće je osnovna ishrana kad je dijeta za insulinsku rezistenciju u pitanju.  

Ujutru se dan počinje sa zelenim sokom od povrća ili sa kašom od povrća i malo mekinja. Povrće koje su upotrebljava za sok ili kašu su: kelj, spanač, mrkva, rotkvica, bokvica, krastavac, kopriva, blitva, cvekla, svež krompir, kupus, i svo drugo povrće, uz dodatak malo jabuke kao zasladjivača.  

U toku dana piti sok i jesti obroke od barenog povrća sa malo sira, tofu sira, jaja.

Može se koristiti integralni Basmati pirinač jer je to jedini pirinač koji ne podiže nivo šećera u krvi. Upotreba basmati pirinča mora biti umerena, do dve šake pirinča dnevno i ne jesti Basmati pirinač više od par puta nedeljno.   

Predveče, oko 16h se može uzeti i sok od voća, ali ne čisto voćni sok, već da u njemu ima manje voće (jabuka) a više povrća (šargarepa, cvekla, krastavac)

Za užinu uzimati koštunjave plodove: badem, lešnik, orah, kikiriki …

Zasladjivač je samo med, i to samo ako baš mora, pogotovo u prvoj fazi. 

Poželjno je uzimati svežu kozju (ili kravlju) surutku – samo jedna čaša dnevno na prazan stomak ujutru. 

Uzimati biljne preparate za čišćenje jetre kao što su BioLiver kapi koje regulišu i nivo masti i šećera u krvi, te koje smanjuju jak apetit koji se javlja kod IR. 

Dozvoljen je probiotik koji se uzima neprekidno dva meseca.

Jede se od 8-16h tokom dana u dva ili tri obroka. Nema užina, medjuobroka i grickalica. Posle 16h se pije samo voda ili nešećeren čaj ili kafa. Voćni sokovi su zabranjeni.

Najbrže se osobe oslobadjaju Insulinske rezistencije ako su na low carb dijeti (dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata), ako jedu uobročeno i ne posle 16h i ako umereno vežbaju. Za 3 meseca se povlače simptomi.

 

Mineralni suplementi za Insulinsku rezistenciju

Ovo su dodaci ishrani koji podstiču metaboličke procese koji su usporeni ili izmenjeni u telu. Vrlo su dragocena pomoć za brže pokretanje ćelija na primanje insulina. Upotreba ovih preparata vam daje dodatnu energiju i uz to lakše ćete mršaviti. Koristite redovno sledeće:

Obavezni suplementi za Insulinsku rezistenciju:  

– Magnezijum – 400 mg dnevno – podstiče razmenu materija, omekšava krvne sudove i još mnoštvo drugih funkcija u telu

– Hrom picolinat – 400 mcg dnevno – podstiče apsorpciju šećera i insulina kod ćelija tkiva

– Kompleks Vitamina B – dupla doza dnevno

– BioLiver kapi – 3 x 30 kapi dnevno – smanjuju šećer, smanjuju holesterol i trigleciride, čiste i ubrzavaju rad jetre i 

– AD kapi – dve kapi dnevno.

BioGast oglas 2017 za BB

Dodatni suplementi za Insulinsku rezistenciju – nisu obavezni: 

– Koenzim Q 10 – 100 mg dnevno – podstiče mikro cirkulaciju i greje starije osobe

– Alfa lipoinska kiselina (Tioktinska kiselina) – antioksidans za jetru i deluje na razmenu materija u telu

– Omega 3 kiseline – mogu se dovoljno uzeti sa hranom i bez uzimanja suplemenata, služe za imunitet

– C Vitamin za jačanje struktura tkiva i imunitet

– L Karnitin ako imate cureća creva – leaky gut

– Biogast kapi ako imate propustljiva creva – leaky gut

Mineralni dodaci i suplementi se uzimaju 3 nedelje bez prekida pa se napravi pauza od nedelju dana. Zatim se opet uzimaju 3 ndelje pa pauza od 2 nedelje. I na kraju trećeg ciklusa se uzimaju 2 nedelje pa se stane sa uzimanjem suplemenata. Tek nakon mesec dana pauze mogu se uzeti ponovo suplementi i to u slučaju osoba koje imaju veliku prekomernu težinu pa za 3 meseca nisu dovoljno smršale. Ne treba stalno uzimati suplemente, to nije prirodno za telo. Suplementi za insulinsku rezistenciju su samo ispomoć u jednom periodu ali ne i stalan tretaman. 

BioLiver kapi možete kod nas direktno naručiti. Cene biljnih kapi sa poštarinom su:

1 bočica – 1250 dinara

2 bočice – 2000 dinara

3 bočice – 2800 dinara

4 bočice – 3400 dinara

Kapi za Srbiju možete naručiti putem sajta prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777

Naručivanje za Bosnu i Hercegovinu: (+387) 066 271 012

3 thoughts on “Kako se leči Insulinska rezistencija prirodnim putem – ishrana za insulinsku rezistenciju

  1. […] Insulinska rezistencija je sve češća pojava kako kod mladih tako i kod starijih ljudi. Svi je mogu dobiti zbog prevelikog sadržaja rafinisanih ugljenih hidrata koji se nalaze u mnogim namirnicama koje konzumiramo svakodnevno. Što više konzumiramo ovakvu hranu time nam je više potreban insulin da je razloži. Što više imamo insulina u krvi time ga sve manje ćelije registruju čime i tako nastaje ovaj problem. […]

  2. […] ljuspice psilijuma su dragocene kao hrana za insulinsku rezistenciju jer smanjuju apetit, smanjuju holesterol i šećer u […]

  3. […] insulin, telo počinje da odbija šećer kao toksin i pretvara ga odmah u mast – nastaje insulinska rezistencija i gojaznost a posle i […]

Comments are closed.