Објављено дана

Pčelinji vosak – koje su dobrobiti ovog neverovatnog, prirodnog leka?

Pčelinji vosak - koje su dobrobiti ovog neverovatnog, prirodnog leka?
Podeli kvalitetne informacije sa drugima:

ZLATO PČELA

Da li je pčelinji vosak dobar za vas? Naučite na koje načine može da se koristi, kako da napravite sapun i koje su njegove dobrobiti?

Da biste proizveli 500 grama pčelinjeg voska, košnica mora da proizvede od 2.5 do 4.5 kg meda. Da biste ekstraktovali vosak, saće se topi posle uklanjanja meda.

Pčelinji vosak - koje su dobrobiti ovog neverovatnog, prirodnog leka?

Možete da napravite svoje sapune uz pčelinji vosak kao bazu. Takođe je moguće da napravite mirišljave sveće uz kombinaciju pčelinjeg voska i drugih prirodnih sastojaka.

U studiji objavljenoj u Archives of Medical Research, istraživanja su pokazala da kada se pčelinji vosak pomeša sa medom i maslinovim ulje pomaže u borbi protiv bakterija i glivičnih infekcija.

Medonosne pčele su jako bitne za prirodnu, a i za ekonomiju. Kao što njihovo ime nalaže, medonosne pčele proizvode sirov med, gustu, slatku tečnost koja se koristi pri jelu. Osim ukusa, da li ste znali da je med dobar za vaše zdravlje? Obimno se proučavao i istraživanja su pokazala da pomaže za:

  • Nizak krvni pritisak — Jedna studija napominje da med sadrži polifenole koji mogu da smanje rizik od srčanih bolesti.
  • Bolji nivo holesterola — Med se pokazao kao prirodni sastojak koji smanjuje LDL holesterol dok u isto vreme pomaže u promovisanju zdravog nivoa holesterola.
  • Pojačavanje antioksidativnog profila — Med sadrži širok spektar dobrih jedinjena poput peptida, fenola, enzima i raznih organiskih kiselina koja zajedno pomažu zdravlju.
  • Smanjenje kašlja — Istraživanja su otkrila da konzumiranje meda može da smanji kašalj kod dece.
  • Promovisanje zdravlja kože — Med može da bude efektivan antiseptik, pogotovu kod inficiranih rana.

Proces pravljenja meda počinje od nektara cveta, koji se razara na jednostavne šećere. Odatle, pčele prave saće. Zagrevaju svoje telo do određene temperature dok vosak ne postane viskozan, pa onda koriste površinski napon da bi napravile haksagonalne ćelije koje se savršeno uklapaju. Interesantno je da pčelinji vosak ima mnogo dobrobiti za zdravlje.

Šta je pčelinji vosak?

Pčelinji vosak je supstanca koju proizvode pčele da bi napravile saće. Preciznije, on se proizvodi u abdominalnoj regiji pčela radilica, pa se onda sekretuje i oblikuje u heksagonalne strukture. Ovaj oblik održava najveću količinu meda dok proizvodi najmanju količinu voska.

Da bi se ekstraktovao vosak, saće se topi posle skidanja meda. Kasnije se zateže da bi se uklonile nečistoće, a ostatak saća se presuje da bi se izvuklo što više voska je moguće.

Razni načini za korišćenje pčelinjeg voska

Raznolikost pčelinjeg voska ga čini jednim od omiljenih prirodnih i zdravih preparata, koji su prirodno rešenje za mnoga stanja. Ovo su neki kreativni načini kako da iskoristite pčelinji vosak:

  • Kozmetika — Možete da napravite sapune, pčelinji vosak je bazni sastojak.
  • Sveće — Moguće je da napravite mirisne sveće, uz kombinaciju sa drugim prirodnim sastojcima.
  • Za površinu kože — Pčelinji vosak može da se koristi za mnoge proizvode za kožu. Na primer, maslac za kožu, labelo, mast za usne, sjaj za usne ili losion za ruke.
  • Fenjer / Lampa — Čine da upotpunite ili osvežite dekor u domu.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

Osim ovih, može da se koristi i za:

  • Glina za oblikovanje
  • Losion za bebe
  • Granitna mašina za poliranje radne površine
  • Ulje za nožice nameštaja
  • Za čišćenje pegle
  • Krema za osipe od pelena
  • Za čišćenje pleha za pečenje
  • Vosak za kalemljenje
  • Protiv rđe

Objavljene studije od pčelinjem vosku

S obzirom da je nastao od meda, pčelinji vosak ima mnoge zdravstvene prednosti.

  • Bori se sa mikrobima — U studiji objavljenoj u Archives of Medical Research, istraživači su rekli da kada se kombinuje sa medom i maslinovim uljem, pomaže u borbi sa bakterijama i gljivičnim infekcijama. Konkretno, mešavina je u stanju da spreči rast bakterije stafilokokus aureus i kandide.
  • Promoiše zdravlje jetre — Istraživanja su otkrila da alkoholi koji se nalaze u pčelinjem vosku promovišu zdravlje jetre. U studiji, pacijenti sa nealkoholnom masnom jetrom (NAFLD) su dobijali 100-miligrama dnevno 24 nedelje. Na kraju istraživanja, pokazali su bolju rezistenciju na insulin i poboljšane druge faktore.
  • Umanjuje bol — Alkoholi pčelinjeg voska imaju anti-inflamatorna dejstva, koje su od pomoći kod osteoartritisa. U jednoj studiji, pacijenti su prijavili 54.9 procenata manji bol, zajedno sa 76.8 procenata manji osećaj ukočenosti zglobova već tokom prve nedelje.
  • Smanjuje povišen holesterol — Jedna studija je pronašla da dugi nizovi masnih kiselina koji se nalaze u pčelinjem vosku smanjuju nivo plasma holesterola kod ljudi. Istraživači su rekli da 5 do 20 miligrama dnevno može da smanji LDL holesterol za 21 do 29 procenat, dok simultano promoviše HDL holesterol za 8 do 15 procenata.
  • Pomaže kod kožnih bolesti — Jedna studija nalaže da kombinacija pčelinjeg voska, meda i maslinovog ulja može da se bori sa kožnim oboljenjima. Mešavina pomaže da se umanje gljivične infekcije i zaustavi njihov rast.

Probajte da sami napravite sapun od pčelinjeg voska

U ovom receptu iz „The Beeswax Workshop“, pravićete običan sapun od pčelinjeg voska, koji je koristan za mnoge stvari:

Potrebno vam je:

  • 60g pčelinjeg voska
  • 155g lužine (gašeni kreč razmućen u vodi)
  • 400ml filtrirane vode
  • 510ml kokosovog ulja
  • 510ml extra virgin maslinovog ulja
  • 1 do 2 kašičice bilo kog esencijalnog ulja

Procedura:

  1. U dobro provetrnoj prostoriji (dok nosite rukavice i zaštitne naočare), izmerite lužinu. Sipajte je u vodu i mešajte da bi se lužina u potpunosti rastvorila. Ostavite mešavinu da se ohladi na 40 do 48 stepeni Celzijusa. Nikako ne udišite i ne zagledajte preblizu mešavini.
  2. Pomešajte kokosovo ulje i maslinovo ulje u posudi od nerđajućeg čelika i polako zagrevajte do 65.5 stepeni Celzijusa, te sklonite sa toplote.
  3. Otopite pčelinji vosak  korišćenjem šolje za merenje ubacite u posudu. Sipajte 50ml vode u posudu i mešajte dok se vosak ne otopi. Kasnije sklonite sa toplote.
  4. Stavite malu količinu zagrejanih ulja u vosak, mešajte da ne bi očvrsnuo. Nastavite dok ne istrošite svu količinu ulja. Prebacite vosak mešavinu i zagrejano ulje i dobro promešajte. Dozvolite da se ohladi na 40 do 48 stepeni Celzijusa.
  5. Pripremite kalupe za sapun dok se lužina i mešavina ulja hlade. Silikonski kalupi moraju da imaju otpor poslužavnika, dok drveni moraju da budu obloženi pergament papirom. Kalupi od kartona treba da budu obloženi plastičnom folijom i pod otporom čvrstog poslužavnika.
  6. Kada mešavina lužine i mešavina ulja dostignu optimalnu ohlađenu tepmeraturu, stavite lužinu u ulje polako. Mešajte mešavinu sa potapajućim blenderom.
  7. Nastavite da mešate dok ne postane homogena smeša. Ako izvadite blender ostavite da kapljice padaju u mešavinu, one treba da ostanu na površini. Drugim rečina, površina mešavine mora da održi kapljice na vrhu a ne da ih pušta da propadnu u mešavinu.
  8. Kasnije dodajte esencijalno ulje koje ste izabrali. Preporučuju se lavandino, limunovo ulje, ulje slatke narandže, mente ili ulje čajevca. Jedna do dve kašičice bi trebalo da bude dovoljno.
  9. Pomešajte esencijalna ulja dok mešavina ne postane slična gustin ohlađenog pudinga. Mešavinu prebacite u kalupe i zagladite površinu kašikom.
  10. Pokrijte kalup tablom i preko stavite peškir. Ostavite sa strane kalup da bi se proces saponifikacije završio. Dok mešavina odmara, temperatura će se povećati, kada se saponifikacija završi, sapun postaje tvrd i neproziran.

Da biste održali kvalitet finalnog proizvoda, branite donji deo kalupa od preterane toplote. Posle 24 do 48 sati, proces saponifikacije bi trebalo da se završi.

  1. Izvadite sapun iz kalupa i ostavite da proces traje još 2 nedelje. Isecite sapun na 12 delova, koristeći rukavice i postavite ih na nereaktivnu površinu da se osuše.
  2. Ostavite sapun 3 nedelje i upakujte ga posle. Finalni proizvod nema datum isteka.

Dobro je što možete da dodajete sastojke po svojoj želji. Ako uvek isprljate ruke kao da ste radili u mašineriiji, probajte recept sa „Mechanic’s Hand Soap“. Proces je jako sličan, osim što sadrži još par sastojaka. Potrebno vam je:

  • 56 g pčelinjeg voska
  • 300 ml kokosovog ulja
  • 88 ml ricinusovog ulja
  • 1 kašika d-limonene
  • 4 kašike mrvljenog oraha
  • 60 ml lužine
  • 300 ml extra virgin maslinovog ulja
  • 85 g kakao putera
  • 1 kašičica esencijalnog ulja slatke narandže
  • 414 ml filtrirane vode
  • 300 ml hemp seed ulja
  • 56ml pčelinjeg voska
  • 5 kašike sveže mlevene kafe

Napomena: Sipajte d-limonene, esencijalno ulje, mlevenu kafu i orah pri kraju.

Moguće zamene za pčelinji vosak

Očigledno je da pčelinji vosak ima mnoge primene, ali šta ako ne možete da nabavite? Na svu sreću, postoje alternative koje su efektivne. Prvi primer je karnauba vosak. Poznatiji i kao Brazilski vosak, ova supstanca potiče od karnuba drveta koje raste u savanama Brazila. Ceni se zbog visoke temperature topljenja i tvrdoće.

Iako je uobičajena korist karnubav voska da se premazuje na komade jabuka ili voća da bi se sačuvao kvalitet i svežina, svakako je bolje da korisite organsko sveže voće koje nije premazano voskom.

Još jedna alternativa je kandelijski vosak. Međutim, on je gušći te ako ga koristite morate da prilagodite recept da biste napravili dobre proizvode za negu tela. Kandelijski vosak dolazi od kandelija grmlja, koji se nalaze u severnom Meksiku i Teksasu.

Ne koristite samo med – probajte da uvrstite u život i pčelinji vosak.

Očigledno je da pčelinji vosak ima istu količinu dobrobiti kao i med. Ukoliko niste probali pčelinji vosak ranije, sada je pravo vreme. Njegove mnoge dobrobiti, zajedno sa kreacijama koje možete da napravite, treba da bude dovoljan razlog da postane deo vašeg doma.

Podeli kvalitetne informacije sa drugima: