Објављено дана

Anksioznost i koja je razlika između straha i anksioznosti?

Panični napadi i Šta je to anksioznost i koja je osnovna razlika između straha i anksioznosti
Podeli kvalitetne informacije sa drugima:

ANKSIOZNOST

Šta je to anksioznost i koja je osnovna razlika između straha i anksioznosti? Koje vrste anksioznosti imamo.

Da li je prisutna anksioznost kod vas?

Svako je nervozan ponekad. To je sasvim normalno jer  predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma na stresore iz spoljašnje sredine. U stresore se ubrajaju neželjene situacije, javni govor, neprijatnost. Ali postavlja se pitanje kada normalne reakcije i osećanja prelaze crvenu liniju i prelaze u patologiju. Na ovo pitanje nije lako dati odgovor, jer se dosta puta anksioznost pripisuje karakteru osobe.

Pre svega treba razjasniti pojam anksioznosti. Anksioznost predstavlja strah bez povoda koji nije pod uticajem spoljašnje sredine što predstavlja osnovnu crtu ove bolesti.  Anksioznost je stanje koje se manifestuje teskobom, upornošću, strahom od panike, psihomotornom (fizičkom) tenzijom i unutrašnjim neugodnostima i osećanjem „eksplodiranog“. Najčešće je pojam nemotiviran i nije povezan sa nekim objektom ili osobom

Uzrok anksioznih poremećaja leži pretežno u psihološkim faktorima, premda postoje dokazi o genetskom uticaju (naročito kod OKP) i neurofiziološkoj podlozi. Emocionalni stres često može biti dodatni faktor koji uzokuje teskobu (ugroženost, promene u međuljudskim odnosima).

S druge strane, simptomi su anksioznosti direktne manifestacije pobuđenosti perifernog autonomnog nervnog sistema, nastale zbog zastrašujućih nesvesnih fantazija, impulsa i osećaja. Ako nesvesni psihološki mehanizmi ne uspevaju kanalizirati anksioznost, osoba će iskazivati sliku opšte generalizovane teskobe na najmanji povod ili će stanja teskobe doživljavati u obliku napada panike.

Prirodan lek protiv anksioznosti je jačanje živaca i imuniteta. Alternativni doktori smatraju da je anksioznost pad imunog sistema koji održava naše nervne i emotivne funkcije stabilnima. Otuda kaljenje i čeličenje kroz vežbe ili polivanje hladnom vodom, fitnes, bodibilding, rad u prirodi, te prirodni preparati kao BioMind kapi deluju kao prirodni lek za anksioznost.  Takodje, primaćeno je da promena načina ishrane (zdravija i veganska hrana) ima pozitivan uticaj na povlačenje simptoma. 

Ako psihološki mehanizmi odbrane usmeravaju anksioznost na određene spoljne objekte ili situacije koje simbolizuju početni, pravi uzrok anksioznosti, to omogućava premeštanje i vezivanje anksioznosti na neki spoljni simbol poput lifta, tunela i sl., A ta se situacija može izbegavati. U ovom slučaju govorimo o fobijskom poremećaju.

Ako osoba koristi odbrambeni mehanizam izolacije neprikladnih, obično agresivnih, nesvesnih želja i time odvaja poriv od ideje, pojedinac će doživljavati samo nametnutu misao, bez svesti o želji za realizacijom ideje i izvoru skrivenog impulsa. Takav osnovni mehanizam je opsesivno kompulzivni poremećaj.

Kada se događa često i kada remeti svakodnevnicu radi se o anksioznom poremećaju.

Podela anksioznih poremećaja:

Suštinski razlikujemo 5 vrste anksioznih poremećaja:

1. GAD – generalizovani anksiozni poremećaj kojeg karakteriše stalna hronična briga i tenzija bez ikakvog povoda. Najčešće pogađa ljude srednjih godina a njeni simptomi su:

  • Iritabilnost
  • Nemogućnost kontrole brige
  • Tenzija mišića
  • Problemi sa spavanjem
  • Problemi sa koncetracijom

2. Panični poremećaji – karakterišu se kao rekurenti panični napadi, koji kratko traju do 10 min. Najčešća manifestacija ovih napada su ubrzan rad srca, preskakanje srca, kratkoća daha, znojenje i groznica, moguće gušenje. U tom trenutku osoba oseća kao da će se nešto loše  desiti. Takođe ovde se javljaju strah od ponovnog napada i izbegavanje objekata ili mesta koji su povezani sa napadom.

3. Socijalna fobija – ovde je potrebno napraviti razliku između socijalne fobije koja je posledica javnog nastupa i socijalne fobije koje je posledica svakodnevnog kontakta sa ljudima. Najčešće  osoba ima osećaj negativnog osuđivanja i podsmevanje od strane društva.

4. Post-traumatski stresni poremećaj – javlja se kod osoba koje su doživele ili bili svedoci nekog traumatičnog događaja koji je bio opasnost po tu ili neku drugu osobu. Simptomi uključuju slike koje se vraćaju, simptomi povećane pobuđenosti i simptomi izbegavanja.

5. Specifična fobija – Postoje 5 podtipova specifičnih fobija:

Strah od životinja(zmija)

Strah od krvi i povreda

Strah od određenih situacija

Strah od prirodnog okruženja

Ostale fobije

BioMind 2018 - 1200 x 628

Ukoliko smatrate da imate neke od ovih simptoma preporučujem Biomind kapi protiv depresije, prirodno rešenje za vaše probleme. Po tradicionalnom receptu naših predaka koji nikada nisu imali probleme sa anksioznošću. Njihova tajna bile su biljke bosiljak, matičnjak, Bogorodičina trava, metvica, ruzmarin, neven, majčina dušica. Koristeći ove biljke napravili smo biljnu tinkturu upravo za Vas. Najbolje od svega pošto je u pitanju potpuno prirodan preparat nema neželjenih efekta kao što imaju antidepresivi i anksiolitici te je dosta bezbedniji od njih. Takođe moguća je istovremena upotreba sa njima.

Milan Popović

 

BioMind kapi možete kod nas direktno naručiti. Cene biljnih kapi u Srbiji sa poštarinom su:

1 bočica – 1250 dinara

2 bočice – 2000 dinara

3 bočice – 2800 dinara

4 bočice – 3400 dinara

Kapi za Srbiju možete naručiti putem ove FB strane, sajta prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777

Cene i popusti u BiH su nešto drugačije nego u Srbiji.

Naručivanje telefonom za BiH: (+387) 066 271 012

Banja Luka –  Prodavnica zdrave hrane KERČ,  Vojvode Stepe Stepanovića 177   Tel: +387 66 634 777

Veleprodaja u BiH je prodavnica zdrave hrane Organic land, Musala 4, Tuzla   Tel:  +387 61 284 600

Podeli kvalitetne informacije sa drugima: