Šta su prebiotici - biljna vlakna za dobre bakterije i lista najboljih prebiotika u hrani

ŠTA SU TO PREBIOTICI 


Probiotik je biljno vlakno u hrani koje pomaže delovanje probiotika u crevima i razvoj dobrih bakterija. Probiotik ne deluje bez prebiotika. Lista najboljih prebiotika u hrani


Prebiotici predstavljaju nesvarljive sastojke u životnim namirnicama na koje enzimi varenja nemaju uticaj i zbog  toga u nepromenjenom obliku dolaze do debelog creva.


Prebiotici su najpoznatija kao vrsta vlakana pod nazivom "oligosaharidi." Danas, kada istraživači govore o "vlaknima" u hrani, oni govore ne samo o jednoj supstanci, već i čitavoj grupi različitih hemijskih jedinjenja pronađenih u namirnicama, uključujući frukto-oligosaharide , ostali oligosaharidi (prebiotici), inulin i polisaharidi.


Prvobitno, prebiotici nisu klasifikovani kao jedinjenja vlakana, ali nedavno su nam istraživanja pokazala da se ova jedinjenja ponašaju isto kao i druge vrste vlakana. Danas, prebiotski ugljeni hidrati koji su procenjeni kod ljudi, uglavnom se sastoje od fruktana ili galaktana, koji su fermentisani anaerobnim bakterijama u debelom crevu. Sve vrste vlakana koje dobijamo od jedenja celih namirnica, pre svega biljnih namirnica, igraju glavnu ulogu u apsorpciji nutrijenata, čišćenju i digestivnom zdravlju. Prebiotici, zajedno sa najboljim probiotikom, otvaraju vrata za povećan nivo zdravlja, tako da skoro svi mogu sebi priuštiti da ih češće uključuju u svoju dijetu.


Glavno mesto gde upravo deluju prebiotici je kolon - debelo crevo. Prema tome, oni se odupiru delovanju želudačne kiseline i dejstvu digestivnih enzima, sa ciljem da dođu nepromenjeni do debelog creva. Koncept prebiotika je razvijen kasnije u odnosu na probiotike. Kako prebiotici prolaze kroz stomak bez razlaganja od strane želudačnih kiselina ili digestivnih enzima, one donose pozitivne promene u digestivnom traktu i organima. U suštini, prebiotična jedinjenja postaju izvor hranljivih materija ili "gorivo" za korisne bakterije koje žive u vašem stomaku.


Prebiotici rade zajedno sa probiotikom (selektivno fermentisani sastojci koji proizvode korisne bakterije) kako bi se omogućile određene promene u mikrobiomu, kako u sastavu tako i delovanju gastrointestinalnog sistema. Oni igraju osnovnu ulogu u očuvanju zdravlja održavajući ravnotežu i različitost crevnih bakterija, naročito povećavajući prisustvo "dobrih bakterija" koje se zovu laktobacili i bifidobakterije.

U Japanu je prvi put prepoznata vrednost nesvarljivih oligosaharida inicijalno u životinjskoj hrani. Japanski naučnici su ukazali na značaj oligosaharida u majčinom mleku i kasnije dokazali da konzumacija frukto-oligosaharida i galakto-oligosaharida vodi ka povećanju broja bifidobakterija i stimulaciju njihovog rasta u gastrointestinalnom traktu.


Delovanje prebiotika na zdravlje


Priroda na Dar efikasne biljne kapi

Uticaj prebiotika na gastrointestinalni trakt se razmatra u sledećim slučajevima:




  • Kancer kolona


Kancer kolona se povezuje sa dijetama sa malom količinom prehrambenih vlakana,  prebiotici smanjuju rizik za pojavu kancera debelog creva tako što smanjuju proliferaciju ćelija kao i oštećenje DNK.




  • Prebiotici u ranom detinjstvu


Prebiotici u ranom detinjstvu (oligosaharidi sa galaktoznom i sijaličnom strukturom iz majčinog mleka)  pomažu zdravoj mikroflori. Formule za odojčad koje sadrže u sebi galakto-oligosaharide i fruktane odvojeno ili u kombinaciji, stimulišu rast  bifidobakterija  koje su karakteristične kod beba koje koriste majčino mleko.




  • Apsorpcija minerala


Prebiotici utiču na povećanu apsrbciju kalcijuma i  magnezijuma što dovodi do rasta i povećanja koštane mase, a povećana apsorbcija gvožđa utiče na smanjenje rizika od nastanka anemije.




  • Hormoni gastrointestinalnog trakta i unos hrane


Prebiotici dovode do modifikovanja sekrecije gastrointestinalnih hormona. Neki od njih su glukagonu sličan peptid, peptid YY (peptid tirozin-tirozin) čija sekrecija je povećana, dok je na hormon grelin uticaj obrnut, tj njegova sekrecija je smanjena. Ovi peptidi utiču na unos hrane i kod životinja i kod ljudi. Prebiotici redukuju apetit, smanjuju telesnu težinu ili procenat masnog  tkiva i poboljšavaju toleranciju na glukozu.


BioGast kapi i najbolja hrana za gastritis i gorušicu Priroda na Dar

 

Koji su najbolji prebiotici - Hrana bogata prebioticima


Kao što ste do sada razumeli, prebiotici su nesvarljiva biljna vlakna. Najčešći tipovi prebiotika su inulin, otporni skrob, frukto-oligosaharidi (poznati i kao FOS ili fruktani) i galakto-oligosaharidi.


Prebiotici se mogu naći u velikom broju namirnica kao što su:




  • Banane, jabuke i bobice

  • Luk, praziluk i beli luk

  • Paradajz

  • Pistaći i laneno seme

  • Masline

  • Krompir

  • Špargle

  • Ovsena kaša

  • Jabuke (posebno u kori)

  • Pomorandža, grejpfruta, mandarina

  • Čičoke

  • Pečurke

  • Koren cikorije

  • Cela zrna ili brašno od celog zrna (pšenice, ječma i heljde)

  • Zeleno lisnato povrće (spanać, zelje, zelena salata)


Najbolji prirodni prebiotici su navedeni i na listi ovde.

Konzumiranje hrane navedene u listi iznad je najbolje kada su namirnice u sirovoj formi, ali nije kao da svi žude za živom čičokom, cikorijom ili šparglom. Efekti hrane prebiotika se dalje maksimiziraju kada se koriste u kombinaciji sa probiotskom hranom, a kada se prebiotici i probiotici koriste zajedno oni čine simbotike. Na primer, porcija ovsene kaše sa naseckanom  bananom i prelivena jogurtom ili domaća pica sa brašnom  od celog zrna pšenice ili pita hleb sa paradajz sosom, čičokama, crvenim lukom, crnim maslinama i parmezanom. Prebiotski sastojci se mogu unositi i putem suplemenata koji se najčešće prave od korena cikorije i frukto-oligosaharidnog praška.


Većina hrane  bogate probiotskim sastojcima takođe je i bogata mnogim drugim hranjivim materijama kao što su vitamin A, vitamin C, folat i cink. Prisutan je i veliki broj jakih antioksidativnih fitoelemenata,  a svi ovi  elementi su veoma  važni u borbi protiv infekcije i bolesti što nam dalje ukazuje na bitnost ovih namirnica.


Milan Popović