Објављено дана

Nizak nivo gvožđa u krvi – simptomi i lečenje hranom

nizak nivo gvođžda u krvi - gvožđe u krvi
Podeli kvalitetne informacije sa drugima:

GVOŽĐE U KRVI

Koji su simptomi niskog nivoa gvožđa u krvi? Na koji način da normalizujemo nizak nivo gvožđa na najlakši način i da ga držimo pod kontrolom?

Malokrvnost ili anemija predstavlja stanje koje nastaje usled nedostatka crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u organizmu. Hemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i čija je glavna funkcija prenošenje kiseonika iz pluća do svih ćelija u našem telu.

Kako bi taj prenos funkcionisao, potreban nam je mineral gvožđa. Nedostatak gvožđa u krvi je veoma često oboljenje sa potencijalno teškim posledicama, koje nepovoljno utiče na funkciju celog organizma, a čiji simptomi mogu ostati neprimećeni godinama. Anemija može nastati usled naglog gubitka krvi, kao neobavezan pratilac tokom trudnoće, kao posledica drugih oboljenja organa vezanih za proizvodnju krvi, kao neželjeno dejstvo lekova, ali i usled neodgovarajuće ishrane, zbog nedostatka gvožđa i vitamina.

Nedostatak gvoždja kode dece se često javlja u gradovima zbog loše ishrane i zagadjenje sredine.

Najčešće se otkriva kroz razgovor pacijenta sa lekarom, uz pregled i proveravanje krvne slike. Osnovni ustanovljeni tretman za ovo oboljenje predstavlja suplementacija gvožđem kao i promena režima ishrane. Kako biste uvek bili sigurni da imate dovoljno gvožđa u organizmu, obratite pažnju na sledeće simptome koji se mogu pojaviti.

Simptomi malokrvnosti kada je nizak nivo gvožđa u krvi

  • Kao jedan od najčešćih simptomima nedostatka gvožđa u krvi, umor se javlja kod više od polovine anemičnih pacijenata. Nastaje usled smanjenog unosa kiseonika u mišiće i druga tkiva, zbog čega oni gube snagu. Pošto se premorenost često smatra delom savremenog, užurbanog načina života, teško je uspostaviti dijagnozu pomoću samo ovog simptoma.
  • Ubrzani rad srca i kratak dah. Kada organizmu nedostaje kiseonik, srce i pluća ubrzano rade kako bi ga što bolje raspodelili svim tkivima u telu, prilikom čega nastaje neuravnotežen rad srca, praćen otežanim disanjem i bolovima u grudima.
  • Vrtoglavica i glavobolja. Manjak gvožđa može takođe dovesti do vrtoglavice i glavobolja jer krvni sudovi u mozgu mogu oticati usled nedovoljnog priliva kiseonika.
  • Neuobičajeno bleda koža i sluzokoža čine još jedan od pouzdanih simptoma smanjenog nivoa gvožđa u organizmu. Hemoglobin krvi daje crvenu boju, pa njegovim nedostatkom koža gubi zdrav, ružičasti izgled. Bledi očni kapci, desni, nokti, koža lica, itd. često ukazuju na nedostatak hemoglobina.
  • Suva koža i kosa. Usled nedostatka gvožđa, organizam se bori da kiseonikom ishrani vitalne organe, zbog toga se ne ishranjuju kosa i koža, pa zato gube elastičnost, sjaj, vlažnost i postaju suvi i oštećeni.
  • Osećaj hladnoće. Zbog slabe koncentracije hemoglobina u krvi, može se pojaviti osećaj hladnoće po celom telu, a naročito u ekstremitetima.
  • Promene na jeziku i noktima. Pri nedostatku hemoglobina uočavaju se promene na jeziku. Jezik može da postane neuobičajeno gladak, bled, otečen i bolan na dodir. Usled anemije, nokti mogu postati zaobljeni, lomljivi i krti. Golden Sweden bitter i nizak nivo gvožđa u krvi

Golden Sweden Bitter je izvrstan eliksir koji utiče na mnogo sistema u telu. To je čuveni eliksir dugovečnosti jer poboljšava cirkulaciju, menja svojstvo krvi, deluje antiparazitno i podstiče hormonalni balans. Švedska grančica ne deluje direktno da se poveća nizak nivo gvožđa u krvi ali vremenom i taj aspekt poboljšava.

Kako podići nizak nivo gvožđa u krvi prirodnim putem

Kako bismo se zaštitili od anemije i trajno osigurali svoj organizam, bitno je da unosimo što više namirnica koje su bogate gvožđem, kao što su: konjsko meso, crveno meso, morski plodovi, mahunasto i zeleno, lisnato povrće, sušeno voće i obogaćene žitarice.

Takođe je bitno redovno unositi vitamin C, jer on pospešuje apsorpciju gvožđa u organizmu, što se najbolje čini iz prirodnih izvora, svežeg voća i povrća.

Često kad imamo anemiju i malokrvnost nedostaje vitamin B i D. Stoga uzimajte hranu koja je bogata vitaminom B kao i AD kapi.

Od lekovitog bilja, kaša ili čaj od koprive se preporučuje. Piti jednu do dve kafene kašičice Golden Sweden Bittera sa čašom vode dnevno.

Povrh svega, najsigurniju prevenciju čine redovne lekarske kontrole i izrada krvne slike, a postoje i razni oblici suplementacije gvožđem koje lekar može da vam prepiše ili ih možete naći u slobodnoj prodaji.

Cene Golden Sweden bitter bočica u Srbiji sa uključenom dostavom su:

1 bočica – 2500 dinara

2 bočice – 4400 dinara

3 bočice – 6300 dinara

4 bočice – 8000 dinara

Ako se radnim danom kapi naruče do 15 h stižu već sutradan za većinu mesta u Srbiji. Naručuje se ovde putem sajta ili na mail  [email protected]   i putem telefona (+381)  065 970 7777

Naručivanje i kupovina u Bosni

U BiH cena jedne bočice Golden Sweden bitter je 43.5 KM.  Naručivanje telefonom za kupce u BiH je putem telefona:

(+387) 066 271 012

(+387) 061 284 600

Prodajna mesta u BiH pogledajte ovde.

Milan Popović

Podeli kvalitetne informacije sa drugima: