Објављено дана

Pesticidi u hrani – koje voće i povrće ima najviše pesticida

Pesticidi u hrani - koje voće i povrće ima najviše pesticida
Podeli kvalitetne informacije sa drugima:

KONTAMINACIJA HRANE

Pesticidi u hrani koji svakodnevno jedemoIstraživanje voća i povrća koje ima najviše pesticida u sebi kao i ona hrana koja ima najmanje pesticida u sebi.

Ekološka radna grupa (EVG) je neprofitna organizacija koja se fokusira na ljudsko zdravlje i životnu sredinu, koja od 2004. godine objavljuje godišnji izvještaj o hrani s najvećim i najmanjim udelom pesticida.

Ove godine, u više od 92% testiranih uzoraka kelja otkrilo je prisustvo dva ili više vrsta pesticida. Najčešće otkriveni pesticid na oko 60% uzoraka kelja bio je Daktal (DCPA), koji je, na osnovu ispitivanja na životinjama, klasificiran kao sredstvo koje ima kancerogeno delovanje na ljudski organizam.

Naučnici EVG-a su došli do zaključka da se procenat prisutnnosti ostataka pesticida u hrani od 2007. godine na ovamo povećao sa 76% na 98%. Takođe, prosečan broj ostataka pesticida na jednom uzorku povećao se sa dva na više od pet.

Izveštaj Pesticidi u hrani ne bi trebalo da obeshrabri ljude da jedu voće i povrće, ali je preporuka da se organski proizvodi biraju kad god je to moguće, jer čak i temeljito pranje voća i povrća ne uklanja sve tragove pesticida. Drugi stručnjaci koji su pratili izveštaj, ali nisu učestvovali u studiji, tvrde da količina pronađenih pesticida nije dovoljno visoka da bi bila opasna po zdravlje.

BioProstata kapi za prostatu

Pesticidi u hrani – lista hrane koja ima najviše pesticida u sebi – 2019. godina

Nakon dodavanja kelja, ovogodišnja lista se ne razlikuje značajno od prošle godine, izuzev paprike, koja je prošle godine bila 12-a, a ove godine nije na listi:

1. Jagode

2. Spanać

3. Kelj

4. Nektarine

5. Jabuke

6. Grožđe

7. Breskve

8. Trešnje / Višnje

9. Kruške

10. Paradajz

11. Celer

12. Krompir

GoldenSwedenBitte-728x90

 

Hrana koja ima najmanje pesticida u sebi

„Čista lista“ se nije značajno promenila. Svake godine, EVG naučnici objavljuju listu namirnica sa najmanjom količinom ostataka pesticida, a veliki dio ovogodišnje liste se također ponavlja od prošle godine. Za 2019.-u godinu gljive su nabrojane, a mango je izbačen sa liste.

Više od 70% ispitanih uzoraka voća i povrća na listi nije imalo ostatke pesticida, a samo 6% hrane imalo je ostatke dva ili više vrsta pesticida. Ovo je spisak namirnica koje, prema EVG, treba konzumirati bez straha i opterećenja jer nemaju ostatke štetnih pesticida:

1. Avokado (manje od 1 procenta uzoraka pokazalo je primetne nivoe pesticida)

2. Slatki kukuruz (manje od 1% uzoraka je pokazalo primetne nivoe pesticida)

3. Ananas

4. Smrznuti grašak

5. Luk

6. Papaja

7. Patlidžan

8. Špargle

9. Kivi

10. Kupus

11. Karfiol

12. Dinja

13. Brokoli

14. Šampinjoni

15. Slatka dinja

Napominjemo da je ovo izveštaj koliko koje voće i povrće ima pesticida koji se odnosi na Evropsku uniju. Začudjuje da se nije merilo učešće pesticida u žitima.

Izvor: Večernji.hr

Podeli kvalitetne informacije sa drugima: