4 začinske biljke koje možete ove zime gajiti kod kuće

4 začinske biljke koje možete ove zime gajiti kod kuće

Sveže začinsko bilje ne samo da može da začini vaše obroke, već vam može pomoći i da održite dobro zdravlje tokom cele godine.

Tokom sumornih zimskih meseci, sveže bilje može dodati živahan ukus vašem kuvanju. Još bolje, mnoge biljke imaju zdravstvene prednosti. Zašto onda ne donesete svoju baštu sa začinskim biljem u kuću? Mnoge biljke dobro napreduju pored prozora čak i kada se sneg i led gomilaju napolju. Možete kupiti spremne sadnice, a u proleće ih premestiti napolje.

 

Bosiljak

Bosiljak je uobičajen u svetskim kuhinjama - od Italije (on je primarni sastojak pesto sosa) do Tajlanda - i može da doda ukus mnogim salatama.

Bosiljak je bogat vitaminom K, vitaminom A, kalijumom i kalcijumom. Nedavna studija sugeriše da sorte bosiljka koje se obično koriste u ajurvedskom lečenju smanjuju upalu i mogu potencijalno biti efikasne u lečenju artritisa. Zbog svoje koncentracije karotenoidnih pigmenata, kao što je beta-karoten – snažan antioksidant – bosiljak može doprineti zdravlju kardiovaskularnog sistema, a pokazalo se da esencijalno ulje bosiljka inhibira rast štetnih bakterija.

 

Majčina dušica

Majčina dušica je dugo bila cenjena u kuvanju (koristi se za aromatiziranje živinskog i svinjskog mesa, kao i sosova od paradajza) i kao lekovita biljka.

Velikodušan izvor antioksidativnih jedinjenja, majčina dušica se dugo koristila za upalu grla, za tegobe, kao diuretik, pa čak i kao ubica klica u vodici za ispiranje usta. Neki dokazi sugerišu da eterična ulja majčine dušice pružaju olakšanje od upale i suženja disajnih puteva. Istraživači su nedavno pokazali da pomaže u uklanjanju sluzi iz disajnih puteva životinja. Takođe može pomoći disajnim putevima da se opuste, što može poboljšati protok vazduha u pluća.

 

 

Ruzmarin

Mirisna, cvetajuća, višegodišnja biljka, ruzmarin se koristi za aromatiziranje pečenog mesa i nadeva, i postao je glavna biljka u mnogim kuhinjama, a pojavljuje se u svemu, od hleba do sladoleda.

U nizu testova, istraživači su otkrili da miris ulja od ruzmarina povećava šanse između 60 i 75 odsto da se ljudi sete da nešto urade. Slično istraživanje pokazalo je da miris ulja ruzmarina poboljšava raspoloženje. Pored toga, ruzmarin je dugo bio popularan kućni lek za migrene, probleme sa varenjem i druge bolesti.

 

Nana

Menta ima karakterističan ukus, ali je neverovatno raznovrsna; dodaje karakter i slanim i slatkim jelima.

I to ne samo svežinu. Nana je bogata vitaminom C i gvožđem. Čajevi napravljeni od listova peperminta ili nane mogu olakšati probavne probleme, uključujući sindrom iritabilnog creva, zahvaljujući antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima mente. Ova svojstva takođe pomažu u smanjenju simptoma astme i alergije.

Mnogi ljudi veruju da je nana mentalni stimulans, ali i probavni stimulans. Takođe se pokazalo da menta ima antiinflamatorna svojstva.

 

Saveti za uzgajanje zatvorenog biljnog vrta:

 

Izaberite odgovarajuće saksije, one treba da budu duboke najmanje 10cm  i imaju rupe za drenažu. Ispod postavite poslužavnik da uhvatite oticanje vode.

Dajte im sunce: Sunčan prozor je ključan.

Zalivajte ih samo kada se zemlja osuši: ako niste sigurni, stavite prst u zemlju. Previše vode može „udaviti“ biljku i privući komarce ili plesni.

Redovno podrezujte bilje da biste podstakli novi rast.

Ne zaboravite da eksperimentišete i zabavite se.