ENERGESTKA PIĆA
Da li prihvatamo određene rizike ukoliko se odlučimo da ih konzumiramo? S obzirom da energetska pića imaju visok nivo šećera, da li je moguća zavisnost?
Kofein i energetska pića
Proizvodi koji sadrže kofein, poput čaja, kafe, mate, guarane, kakaoa, kola itd. se podosta konzumiraju širom sveta. Kofein danas nalazimo i u žvakaćim gumama, bombonama, namirnicama, pićima i nekim specifičnim preparatima, takođe i u obliku aerosola.
U proteklih 10 godina osmišljena je hrana bogata kofeinom, a najviše se konzumiraju Energetska pića, poznata po uobičajenom nazivu energetskih pića, gde ima i drugih supstanci kao što su Taurin, Glukuronolakton, neki B vitamini, L-karnitin, i druge supstance, sa dobrim sinergističkim efektom.
Ali problem je očigledno doza kofeina u različitim prehrambenim proizvodima, ona varira u odnosu na kvalitet, vrstu sirovina i tehnike pripreme i komercijalni cilj.
Neželjena dejstva kofeina
Kofein u dozama većim od 6 mg / kg može imati važne štetne efekte, kao što su, na primer, nesanica, agitacija, tahikardija, aritmije, mučnina; čak i u nižim dozama povećava otkucaje srca i krvni pritisak, izaziva gastrointestinalne poremećaje, osteoporozu i ima diuretski efekat.
Ovo je posebno opasno kod sportista koji gube tečnost čak i znojem i koji podnose intenzivne napore u vrućim vlažnim klimama. Toksičnost je zavisna od doze: kod doza iznad 200 mg / kg povećava se rizik i ozbiljnost neželjenih efekata kod pušača i osoba sa kardiovaskularnim problemima.
Dalje, učestalost ovih efekata raste uz istovremenu upotrebu alkohola ili drugih nedozvoljenih supstanci. Sindrom odvikavanja takođe je opisan nakon konzumiranja kofeina u velikim dozama u trajanju od nedelju dana (glavobolja, umor, letargija).
Svi ovi efekti mogu negativno uticati na sportske performanse umesto da ih poboljšaju.
Taurin je aminokiselina prisutna u našem telu i normalan je sastojak ishrane. On deluje kao neurotransmiter povećavajući kontraktilnost mišića i srčani ritam.
Čini se da poboljšava sposobnost tokom fizičkih vežbi i smanjuje oštećenje mišićnih ćelija prouzrokovanih fizičkim vežbanjem, čak i ako njegovo delovanje nije konačno pokazano.
Koncentracija koja se uglavnom nalazi u jednoj limenci energetskog napitka je međutim niža od one koja može izazvati ove efekte.
U nekoliko eksperimentalnih studija, potrošnja taurina u kombinaciji sa kofeinom i glukuronolaktonom, glukozom i vitaminima iz grupe B izazvala je značajno produženje vremena otpornosti sportista koji su bili uključeni u testove u poređenju sa ispitanicima koji su uzimali samo taurin.
Šećeri
Šećeri su neizostavan izvor energije za naše telo; posebno, mišići koriste glukozu za proizvodnju energije. Energetska pića često sadrže fruktozu ili saharozu. Unošenje glukoze ili drugih ugljenih hidrata nakon vežbanja duže od sat vremena odlaže umor, štedi glikogen i povećava performanse.
Unos umerenih doza ugljenih hidrata u 6-8% rastvora sa ciljem da se dostigne unos od 60 do 70 g / h povećava performanse u produženim neprekidnim naporima bez uzrokovanja štetnih efekata.
Ergogeni efekat u sportu s povremenim naporima je mnogo manje jasan. Količina šećera u energetskim napicima od 500 ml iznosi oko 52 g i uporediva je sa količinom ostalih klasičnih gaziranih pića na tržištu.
Kafena kašika šećera sadrži 4 g, pa je u energetskom piću to kao da ima 13 kašika šećera ili četvrtina šoljice pune šećera. Energetska pića stoga sadrže dva ili tri puta više od preporučene dnevne količine šećera.
Neželjeni efekti šečera
Dugotrajni unos jednostavnih šećera povezan je s razvojem gojaznosti i dijabetesa otpornog na insulin. Dugoročno ćelije pankreasa postaju nesposobne da proizvode insulin što dovodi do nastanka dijabetesa.
U studiji sprovedenoj na deci, praćenoj dve godine, primećeno je da verovatnoća da postanu gojazni ili budu pogođeni metaboličkim sindromom u odraslom dobu značajno raste i proporcionalna je broju konzumiranih energetskih pića.
Energetska pića i zavisnost
Dalje, prema mišljenju stručnjaka, prekomerna upotreba može povećati rizik od hroničnih i degenerativnih bolesti i stvorititi psihološku zavisnost. Osnovna greška leži u činjenici da se ova pića oglašavaju povezana sa pobedničkom slikom, kako u pogledu fizičke tako i mentalne sposobnosti.
U stvari, stručnjaci su više puta istakli da ova pića imaju visok sadržaj šećera.
Poslednje međunarodne studije o energetskim napicima povezale su konzumaciju ovih pića sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2, koji uglavnom pogađa odrasle koji imaju problema sa telesnom težinom i izlaže decu propadanju zuba što rezultira oštećenjem zuba.
Međutim, šećeri nisu jedine supstance odgovorne za ove negativne efekte. Među raznim studijama postoji i analiza Višeg instituta za zdravlje koja govori o “opasnosti koja je povezana sa potencijalnim negativnim efektima kofeina na organizam” u vezi sa “kliničkim sindromom prepoznatim od strane Dijagnostičkog i statističkog priručnika mentalnih poremećaja”.
Milan Popović