Može li pileća supa oterati prehladu?

Da li je pileća supa zaista dobra za prehladu, ili je ovo samo priča?

U nekim kulturama, pileća supa je dugo bila tradicionalni lek za prehladu. Majmonid, jevrejski lekar i filozof, preporučio je supu za način lečenja još u 12. veku. Ali ovde je na delu više od narodne mudrosti. Najmanje jedna naučna studija sugeriše da vruć tanjir pileće supe pruža više od užitka. Vruće tečnosti generalno mogu biti umirujuće, makar samo zato što zahtevaju da usporite, mirno sedite i strpljivo pijuckate dok se ne ohlade. Štaviše, studija objavljena u časopisu “Čest” 1978. godine pokazala je da pijuckanje pileće supe i tople vode može pomoći u čišćenju začepljenih nosnih prolaza.

Najbolji naučni dokazi koje imamo o sposobnosti pileće supe da se bori protiv hladnoće dolazi iz studije na Univerzitetu u Nebraski gde su istraživači izložili neutrofile, bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija, ali i izazivaju upale, razblaženom pilećem bujonu. Tečnost je usporila kretanje ćelija, što sugeriše da u telu pileća supa može da uradi istu stvar. Rezultat, ako imate prehladu, uz vruću supu osetićete olakšanje nekih simptoma prehlade.

Supa korišćena u studiji je iz porodičnog recepta koji je dao doktor Stiven Renard, vodeći istraživač. Kada je studija objavljena u izdanju “Čest “magazina iz oktobra 2000. godine, dr Renard je uključio recept, koji je došao od bake njegove žene. Ali on i njegove kolege su takođe testirali supe iz kesice i otkrili da takođe rade posao (ali nisu imale tako dobar ukus) kao bakine.

Ako pileća supa nije vaša miljenica, možete probati neku drugu vrstu. U nekim kulturama, riblja supa je poštovana kao i pileća supa. Na primer Njujorčani najčešće naručuju  ljute i kisele supe iz lokalnih kineskih restorana kada se bore protiv prehlade. Kaže se da začinjena supa čisti sinuse. Verujemo da svako od vas ima svoj recept za omiljenu pileću supu iz bakine kuhinje pa vam donosimo recept iz knjige “Osam nedelja do optimalnog zdravlja” doktora Endru Veila, koji se pokazao efektno u borbi protiv prehlade:

“Tonik” supa:

8 šoljica povrća po želji

1 kašika maslinovog ulja

1 luk, isečen na kockice

4-8 čena belog luka, mlevenog

1 komad svežeg đumbira od 2.5 cm, oljušten i sitno isečen

1 šolja narezane šargarepe

1 kriška korena astragalusa

1 šolja šitake pečuraka, narezanih

1 šolja cvetova brokolija

 

Način pripreme:

  1. U velikom loncu pustite da provri voda sa povrćem.
  2. U međuvremenu, zagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte luk, beli luk i đumbir. Pržite na laganoj vatri dok ne omekšaju i ne budu aromatični.
  3. Dodajte sadržaj tiganja u supu zajedno sa šargarepom, korenom astragalusa i šitake pečurkama.
  4. Kuvajte poklopljeno 1 sat.
  5. U poslednjih 5 minuta dodajte cvetove brokolija, a pre serviranja uklonite astragalus.

Recept je dovoljan za 8 osoba.